Opätovná dávka v nezamestnanosti. Kedy má na ňu nezamestnaný nárok?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V predchádzajúcom zamestnaní som pracovala 6 rokov, potom som sa zaevidovala na úrade práce a hľadala si zamestnanie, počas ktorého som poberala šesť mesiacov dávku v nezamestnanosti, mala som na ňu nárok. A teraz pracujem v novom zamestnaní a som v skúšobnej dobe. Mám obavy, lebo dnes sa často stáva, že zamestnávateľ dá výpoveď počas skúšobnej doby. A tu sa chcem opýtať, či je potom možné dostávať dávku v nezamestnanosti, po prepustení z nového zamestnania počas skúšobnej doby zamestnávateľom? Alebo už nemám nárok na dávku v nezamestnanosti v tomto probléme, ak nastane?

Odpoveď:

„Ak čitateľka poberala dávku v nezamestnanosti a  vyčerpala celé podporné obdobie poberania dávky (šesť  mesiacov), nový nárok na dávku v nezamestnanosti jej môže v budúcnosti vzniknúť, len ak opäť splní podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti – ku dňu opätovného zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude poistená na poistenie v nezamestnanosti najmenej 730 dní  (dva roky) v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie, pričom do tohto obdobia sa nemôže započítavať obdobie poistenia v nezamestnanosti, ktoré bolo získané ku dňu predchádzajúceho nároku na dávku v nezamestnanosti,“ hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

To znamená, že opätovný nárok na dávku v nezamestnanosti jej po vyradení z evidencie môže vzniknúť najskôr o dva roky a aj to len v prípade, ak by po celé dva roky pred opätovným zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola nepretržite poistená na poistenie v nezamestnanosti.

Ak sa čitateľka opäť eviduje na úrad práce a už nemá nárok na dávku v nezamestnanosti, môže požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. Obrátiť sa musí na miestny príslušný úrad práce, kde si podá žiadosť.

„Úrad práce na základe posúdenia zistí, či má daná osoba nárok na dávku v hmotnej núdzi, nakoľko sa pri posudzovaní hmotnej núdze a poskytovaní pomoci v hmotnej  núdzi započítavajú príjmy členov domácnosti, ich majetok, atď. Posudzovanie je veľmi individuálne,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Nezamestnanosť Nezamestnaný Sociálna poisťovňa Dávka SP ZP Dávka v nezamestnanosti Zdravotná poisťovňa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy