Zamestnanec nemôže dať okamžitú výpoveď. Odpracovať musí výpovednú dobu

Zamestnanec nemôže dať okamžitú výpoveď. Odpracovať musí výpovednú dobu.Zamestnanec nemôže dať okamžitú výpoveď. Odpracovať musí výpovednú dobu. Zdroj: photl.com

Našla som si prácu v zahraničí a zamestnávateľovi som doručila výpoveď s okamžitou platnosťou. Zamestnávateľ mi však poslal domov výpoveď podľa § 68 Zákonníka práce, nevyplatil mi mzdu za predchádzajúci mesiac a nedostala som ani stravné lístky za odpracované obdobie. Má na to zamestnávateľ právo?

 

Poradňa: Podľa Zákonníka práce môže zamestnanec okamžite skončiť pracovný pomer len v jednom z nasledovných prípadov:  

a) ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

So zamestnávateľom sa dá dohodnúť

Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer okamžite  alebo skôr ako by sa pracovný pomer skončil uplynutím výpovednej doby, a to z akéhokoľvek dôvodu  (napr. aj z dôvodu cesty do zahraničia), musí sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení ku konkrétnemu dátumu a uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ nie je povinný súhlasiť s návrhom zamestnanca a v takom prípade zostáva zamestnancovi len možnosť dať výpoveď a odpracovať výpovednú dobu.

Pracovný pomer končí až po výpovednej dobe

Ak zamestnanec doručil zamestnávateľovi výpoveď, jeho pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola doručená a trvá jeden alebo dva mesiace, podľa toho, koľko trval pracovný pomer v čase podania výpovede. Na dĺžku trvania výpovednej doby a ukončenie trvanie pracovného pomeru nemá vplyv skutočnosť, že zamestnanec uviedol vo výpovedi nesprávnu dĺžku výpovednej doby, vôbec ju neuviedol alebo konštatoval, že dáva výpoveď bez výpovednej doby.

Porušenie pracovnej disciplíny zamestnancom

Ak zamestnanec prestal chodiť do práce, porušuje jednu zo základných povinností zamestnanca, t.j. povinnosť dodržiavať pracovný čas a v takom prípade ide o porušenie pracovnej disciplíny a zamestnávateľ môže postupovať v súlade so Zákonníkom práce, ktorý mu umožňuje ukončiť pracovný pomer so zamestnancom dvomi spôsobmi, a to výpoveďou alebo okamžitým skončením podľa ust.§ 68 Zákonníka práce.

V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e/ Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Zákon nekonkretizuje, ktoré konanie zamestnanca sa považuje za závažné a ktoré za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny, toto rozlíšenie zamestnávatelia zväčša upravujú vo svojich interných predpisoch. Za závažné porušenie pracovnej disciplíny zamestnávatelia zvyknú považovať neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny.

Okrem  vyššie uvedeného zákon umožňuje, aby sa zamestnanec a zamestnávateľ písomne dohodli na peňažnej náhrade v sume násobku priemerného mesačného zárobku  a počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba, ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby. Zaplatenie uvedenej peňažnej  náhrady je možné aj formou zrážky zo mzdy, ak sa tak zamestnanec a zamestnávateľ dohodli  v pracovnej zmluve alebo v neskôr uzatvorenej dohode, v  ostatných prípadoch je zamestnávateľ povinný vyplatiť mzdu.  Zamestnávateľ je súčasne povinný vydať zamestnancovi aj stravovacie  poukážky za odpracované dni.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnanec Zákonník práce Výpoveď ZP Okamžitá výpoveď Výpovedná doba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy