Zamestnávateľ sa vyhráža výpoveďou. Poraďte!

Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu na svojom pôvodnom pracovnom mieste zo zdravotných dôvodov, nie je potrebné, aby sám dával výpoveď.Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu na svojom pôvodnom pracovnom mieste zo zdravotných dôvodov, nie je potrebné, aby sám dával výpoveď. Zdroj: thinkstock.com

Mám papier od lekára, že mi odporúča iba 8 hodinovú pracovnú dobu. Pracujem v zdravotníctve, som ale invalid a pracovala som v 12 hodinových službách. Po návšteve lekára som požiadala nadriadenú o preloženie, ale ona môj návrh zamietla. Celá situácia skončila tak, že si mám napísať výpoveď.

Poradňa: Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu na svojom pôvodnom pracovnom mieste zo zdravotných dôvodov, nie je potrebné, aby sám dával výpoveď. V prvom rade je potrebné spoľahlivo zistiť zdravotný stav zamestnanca a posúdiť jeho spôsobilosť na výkon konkrétnej činnosti. Ak je výsledkom posúdenia u lekára alebo v zdravotníckom zariadení záver, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, je zamestnanec oprávnený požadovať od zamestnávateľa preradenie na inú prácu.

Upozorňujeme, že záver posúdenia zdravotného stravu zamestnanca o dlhodobej strate spôsobilosti na doterajšiu prácu musí byť uvedený v lekárskom posudku, nebude postačovať ani vyjadrenie ani odporučenie ani lekárska správa, inak zamestnávateľ nebude povinný zamestnanca preradiť.

V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo

b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Ak zamestnanec požiada zamestnávateľa o preradenie na inú prácu z dôvodu, že podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, môže nastať jedna z nasledovných situácií: 

a) zamestnávateľ má pre zamestnanca vhodnú prácu, ktorá spĺňa podmienky vhodnosti pre zamestnanca zo zdravotnej aj kvalifikačnej stránky.

b) zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu, lebo takáto práca u zamestnávateľa neexistuje.

Ak nie je možné zamestnanca preradiť, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce alebo sa môže so zamestnancom dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou. Pri jednom aj druhom spôsobe skončenia pracovného pomeru má zamestnanec nárok na odstupné, ktorého výška závisí od doby trvania pracovného pomeru aj od spôsobu skončenia pracovného pomeru .

c) ak zamestnávateľ zamestnanca nepreradí na prácu, ktorá zodpovedá zdravotnému stavu zamestnanca, ani mu nedá výpoveď ani sa spolu nedohodnú na skončení pracovného pomeru, zamestnancovi zostáva  možnosť okamžite skončiť pracovný pomer.

V zmysle ustanovenia § 69 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu. V takýchto prípadoch má zamestnanec nárok na  náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Na Miesto Zmena Zdravotníctvo Invalid Výpoveď Pozície Iné Preloženie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy