Aj pracovný pomer na dobu určitú sa dá skončiť predčasne

Zamestnanec pracujúci na dobu určitú má  rovnaké práva a povinnosti ako jeho kolega pracujúci na dobu neurčitú.Zamestnanec pracujúci na dobu určitú má rovnaké práva a povinnosti ako jeho kolega pracujúci na dobu neurčitú. Zdroj: thinkstock.com

Ak má človek uzatvorený pracovný pomer na dobu určitú, ale potrebuje ho ukončiť skôr, môže tak urobiť? Dôvodom je napríklad nástup na denné štúdium. Je to možné? Ak áno, ako je to s výpovednou lehotou a skúšobnou dobou?

Poradňa: Pracovný pomer, ktorého trvanie je dojednané na dobu určitú je úplne rovnocenný s pracovným pomerom dojednaným na neurčito a zamestnanec pracujúci na dobu určitú má  rovnaké práva a povinnosti ako jeho kolega pracujúci na dobu neurčitú.

Predčasné skončenie pracovného pomeru, t.j, pred uplynutím dojednanej doby, je možné  zo strany zamestnanca a zamestnávateľa jedným z nasledujúcich spôsobov:

a) skončením v skúšobnej dobe, ak bola písomne dojednaná v pracovnej zmluve

b) dohodou;  skončenie je možné k akémukoľvek dňu, na ktorom sa zhodnú zamestnanec a zamestnávateľ

c) výpoveďou; zamestnanec ju môže dať kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu a zamestnávateľ len z dôvodov podľa § 63 Zákonníka práce. Pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby

d) okamžitým skončením;  jedná sa o výnimočný spôsob skončenia pracovného pomeru podľa § 68  a nasl. Zákonníka práce.

Dĺžka výpovednej lehoty je  rovnaká, či ide o pracovný pomer na dobu určitú alebo neurčitú a to, jeden mesiac, ak pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede menej ako jeden rok. Ak výpoveď dáva zamestnanec a jeho  pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. 

Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, je najmenej:

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Výpovedná doba zamestnanca, ktorému dáva výpoveď zamestnávateľ z iných ako z vyššie uvedených dôvodov, je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok. Do doby trvania pracovného pomeru sa započítava aj doba trvania opakovane uzatvorených pracovných pomerov na určitú dobu u toho istého zamestnávateľa, ktoré na seba bezprostredne nadväzujú.

Pri výpovedi z pracovného pomeru, ktorá je uzatvorený na dobu určitú si treba uvážiť, či ku skončeniu pracovného pomeru  uplynutím dojednanej doby nedôjde skôr ako k uplynutiu výpovednej doby, v takom prípade by nemalo význam dávať výpoveď, lebo pracovný pomer by sa aj tak skončil počas plynutia výpovednej doby.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Výpoveď Ukončenie pracovného pomeru Doba určitá Výpovedná lehota Skúšobná doba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy