Výpoveď nie je dohoda a výpoveď dohodou neexistuje

Tá strana, ktorá dala výpoveď, ju môže aj odvolať, ale len sú súhlasom druhej zmluvnej strany.Tá strana, ktorá dala výpoveď, ju môže aj odvolať, ale len sú súhlasom druhej zmluvnej strany. Zdroj: photl.com

Chcela by som vedieť či mám právo na odvolanie svojej výpovede. Podala som výpoveď dohodou ku dňu 1.6. 2014. Výpoveď som podala 26.5. 2014 nakoľko som mala veľa dovolenky dohodli sme, že tých pár dni medzi tým budem čerpať dovolenku a zostatok mi preplatí zamestnávateľ. Bohužiaľ, stalo sa to, že miesto kam som mala nastúpiť sa predsa len neuvoľnilo, pretože zamestnanec stiahol svoju výpoveď a zamestnávateľ ho prijal späť bez okolkov. Ja som spravila to isté, ale mne v ústrety nevyšli. Povedali mi, že ako náhle som dohodu o rozviazaní pracovného pomeru podpísala, tá nadobudla právoplatnosť. Je to možné, keď ja som ešte teoreticky bola na dovolenke?

Poradňa:

Dohodu o skončení pracovného pomeru  možno uzavrieť, ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru. Pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom,  aj v prípade, ak v tento deň zamestnanec čerpá dovolenku, je práceneschopný alebo ak daný deň pripadne na deň pracovného pokoja.

Dohoda o skončení pracovného pomeru má byť uzatvorená písomne, ale ani nedodržanie písomnej formy nespôsobuje neplatnosť dohody. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien. Ak dôvody nie sú uvedené, nespôsobuje to neplatnosť dohody o skončení pracovného pomeru.

Ak bola uzatvorená dohoda, účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo. Odstúpením od zmluvy sa zmluva ruší od počiatku. Za predpokladu, že k ukončeniu pracovného pomeru došlo na žiadosť zamestnankyne, ktorá mala záujem na ukončení pracovného pomeru, nepredpokladáme, že na jej strane by išlo o konanie v omyle a že by mala možnosť odstúpiť od dohody.

Ak je uzatvorená dohoda o skončení pracovného pomeru, zamestnávateľ nemá žiadnu povinnosť prednostne prijať na uvoľnené pracovné miesto pôvodného zamestnanca pred inými uchádzačmi.

Ak sa má pracovný pomer skončiť na základe výpovede, k jeho skončeniu dôjde uplynutím výpovednej doby.  Tá strana, ktorá dala výpoveď, ju môže aj odvolať, ale len sú súhlasom druhej zmluvnej strany.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Dohoda Výpoveď Pracovné miesto Stiahnutie výpovede
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy