Podmienky, kedy je možné mať dlhšiu výpovednú dobu

Zamestnávatelia a zamestnanci sa môžu v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve dohodnúť na dlhšej výpovednej dobe.Zamestnávatelia a zamestnanci sa môžu v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve dohodnúť na dlhšej výpovednej dobe. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanec dal výpoveď ku dňu 31.7. 2014, kedy mu končí dvojmesačná výpovedná doba. Keď pracovný pomer trval viac ako 12 rokov, je výpovedná doba 2 mesiace, alebo môže byť aj viac a ak áno v ktorých prípadoch?

Poradňa: V ustanovení § 62 Zákonníka práce je stanovené, že ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. Ak pracovný pomer zamestnanca netrval aspoň jeden rok, výpovedná doba bude jeden mesiac.

Dĺžka výpovednej doby je stanovená v zákone ustanovením minimálnej alebo základnej výpovednej doby. Zamestnávatelia a zamestnanci sa môžu v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve dohodnúť na dlhšej výpovednej dobe. Ak nebola dlhšia výpovedná doba dojednaná, použije sa ustanovenie o dĺžke výpovednej doby uvedené v Zákonníku práce. Zamestnanec ani zamestnávateľ nemôžu jednostranne určiť dlhšiu výpovednú dobu a nemôžu trvanie výpovednej doby ani skrátiť.         

Ak dáva výpoveď zamestnanec a v pracovnej alebo kolektívnej zmluve nie je dojednaná dlhšia výpovedná doba,  dĺžka výpovednej doby bude:

  • jeden mesiac, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok
  • dva mesiace, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok

Zákon stanovuje dlhšiu výpovednú dobu v prípade výpovede danej zamestnancovi, kedy sú výpovedné doby nasledovne:   

Ak je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce (tzv. organizačné dôvody) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, výpovedná doba je najmenej:

a) dva mesiace, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Ak je daný výpoveď z iných dôvodov, výpovedná doba je najmenej dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

Aj v prípade výpovede danej zamestnancovi zákon stanovuje  len minimálnu dĺžku trvania výpovednej doby a ponecháva zamestnávateľovi a zamestnancovi možnosť, aby sa v pracovnej zmluve alebo kolektévnej zmluve dohodli na dlhšej výpovednej dobe.

Ak je daná výpoveď a obidve strany následne majú záujem dojednať dátum skončenia pracovného pomeru v inom termíne ako to vyplýva z plynutia výpovednej doby, je možné vziať výpoveď späť (len so súhlasom druhej zmluvnej strany) a uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Zamestnanec Zamestnávateľ Výpoveď Výpovedná doba Výpovedná lehoda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy