Výpoveď invalidnému zamestnancovi. Kedy je platná?

Výpoveď daná zamestnancovi so zdravotným postihnutím z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, t.j.  z disciplinárnych dôvodov, nebude bez súhlasu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny neplatná.Výpoveď daná zamestnancovi so zdravotným postihnutím z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, t.j. z disciplinárnych dôvodov, nebude bez súhlasu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny neplatná. Zdroj: photl.com

Dostala som v práci výpoveď pre závažné porušenie pracovnej disciplíny podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonník práce. S výpoveďou nesúhlasím a chcem aby ma firma aj naďalej zamestnávala, preto po uplynutí výpovednej lehoty chcem uplatniť svoje právo na súde a tiež chcem požiadať zamestnávateľa, aby ma aj naďalej zamestnával pretože si myslím, že ma prepustili neprávom. Bola som sa poradiť aj na úrade práce a tam mi jedna pracovníčka povedala, že keď som invalidná dôchodkyňa s mierou poklesu funkčnosti vykonávať činnosť nad 41 %, tak zamestnávateľ mal moju výpoveď prejednať s úradom práce a keďže tak neurobil, tak je táto výpoveď neplatná. Mám záujem vo firme pracovať, robím tam už 15 rokov a nikdy predtým som problémy nemala.

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce. Jedným z takýchto dôvodov je skutočnosť v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1  písm. e), t.j. keď sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Pre porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode výpovede dozvedel, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď dôvod výpovede vznikol. Ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu.

Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Ako skutkové vymedzenie nepostačuje uviesť iba odkaz na zákonné ustanovenie, je potrebné konkrétne uviesť v čom spočíva dôvod výpovede, v tomto konkrétnom prípade, akým konaním zamestnanca došlo k porušeniu pracovnej disciplíny.

Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Za zamestnanca so zdravotným postihnutím sa  považuje zamestnanec uznaný za invalidného podľa  zákona o sociálnom poistení, ktorý svojmu zamestnávateľovi predložil rozhodnutie o invalidnom dôchodku. V niektorých prípadoch sa však súhlas úradu nevyžaduje a jedným z takýchto prípadov je aj výpoveď daná zamestnancovi z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce.

Výpoveď daná zamestnancovi so zdravotným postihnutím z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, t.j.  z disciplinárnych dôvodov, nebude bez súhlasu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny neplatná; neplatnosť takejto výpovede môže vzniknúť z iných dôvodov ako je napr. nedostatok skutkového vymedzenia dôvodu alebo ak výpoveď nebola doručená.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Invalid Zamestnanec Invalidný Práce Výpoveď Zákonník
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy