Môžem dostať výpoveď, ak som invalid?

Invalidný zamestnanec má zvýšenú ochranu pred výpoveďou.Invalidný zamestnanec má zvýšenú ochranu pred výpoveďou. Zdroj: photl.com

Pracujem od 1. apríla 2012 na dobu neurčitú na 20 hodín týždenne. Potom som ale absolvovala operáciu ramena a dostavili sa ďalšie zdravotné komplikácie. Priznali mi invalidný dôchodok a posúdená som na 70% invalidity. Práceneschopnosť mi trvala od 15. decembra 2012 a ukončená bola 14. decembra 2013. Keďže som invalid a nedokážem vykonávať doterajšiu prácu na pozícii akú som mala, chceli mi dať výpoveď s tým, že nemám nárok na odstupné z dôvodu neodrobených dvoch rokov. Údajne sa mi do týchto rokov nezarátava práca na dohodu.

Poradňa: Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas  nie je potrebný, len  ak je dôvodom výpovede  zrušenie alebo sťahovanie zamestnávateľa, disciplinárne dôvody na strane zamestnanca alebo sa výpoveď dáva zamestnancovi,  ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok.  Súhlas úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa nevyžaduje, ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodli, t.j. pracovný pomer sa končí dohodou a nie výpoveďou.

Ak je zamestnanec invalidný, je potrebné o tejto skutočnosti zamestnávateľa informovať a preukázať mu ju rozhodnutím o invalidnom dôchodku, lebo zamestnanec  požíva zvýšenú ochranu pred výpoveďou.

Všetky informácie uvedené v článku "Nemôžem vykonávať doterajšiu prácu. Aké dostanem odstupné?" sú aktuálne aj v tomto prípade, takže zamestnanec po predložení znaleckého posudku, z ktorého vyplýva , že nemôže vykonávať svoju prácu, môže požiada o preradenie na inú prácu. Ak  zamestnávateľ nemá pre zamestnanca inú vhodnú prácu, môže mu dať výpoveď so súhlasom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.
Doba trvania dohody  o vykonaní práce ani iná dohoda podľa Zákonníka práce  sa nezarátava do doby trvania pracovného pomeru. Ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky, pri skončení pracovného pomeru výpoveďou nebude mať nárok na odstupné.

Vzhľadom na skutočnosť, že vo vyššie opísanom prípade môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom úradu práce a súčasne pracovný pomer sa skončí až uplynutí  dvojmesačnej výpovednej doby  a zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné, ako výhodnejšie riešenie pre obe strany sa javí dohoda o skončení pracovného pomeru.  Pracovný pomer  sa na základe písomnej dohody skončí k obojstranne dojednanému dňu, zamestnávateľ nemusí žiadať o súhlas úrad práce a zamestnancovi vznikne nárok na  odstupné vo výške jedného jeho priemerného mesačného zárobku.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Invalid Zamestnanec Invalidný Výpoveď Ochrana
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy