Výpoveď počas PN-ky. Kedy je platná?

Okamihom prevzatia výpovede zamestnancom sa výpoveď považuje za riadne doručenú.Okamihom prevzatia výpovede zamestnancom sa výpoveď považuje za riadne doručenú. Zdroj: photl.com

Pracujem vo firme od mája 2012 na dobu určitú. Dňa 28. januára 2013 som sa stala práceneschopnoou a 29. januára 2013 mi zamestnávateľ dal výpoveď podľa § 63 ods. 1pism. a). Do práce som nastúpila 15. februára 2013. Prevádzka zamestnávateľa sa ruší 28. februára 2013. Výpoveď som stále nepodpísala. Je výpoveď platná ak mi bola daná počas PN v tomto prípade? Je zamestnávateľ povinný mi navrhnúť zrušenie pracovného pomeru dohodou? Mám nárok na odstupné?

Poradňa: Výpovedné dôvody podľa  ustanovenia §  63 ods. 1 písm. a ) Zákonníka práce môžu byť v zásade dva, a to  skutočnosť, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje alebo  skutočnosť, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce.

Ak sa zamestnávateľ premiestňuje, môže dať zamestnancovi výpoveď len v tom prípade, ak zamestnanec odmietol zmenu miesta výkonu práce. V jednom aj druhom prípade sa však neuplatní zákaz výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti a zamestnancovi je preto možné dať výpoveď aj počas trvania PN. Výnimkou je len výpoveď z dôvodu premiestnenia zamestnávateľa, ktorú zamestnávateľ dáva  osamelej zamestnankyni alebo osamelému zamestnancovi, ktorí sa starajú o dieťa mladšie ako tri roky  alebo výpoveď zamestnancovi, ktorý je uznaný za dočasne nespôsobilého na nočnú prácu; týmto kategóriám zamestnancov nemožno dať výpoveď ani v prípade, ak odmietnu zmenu miesta výkonu práce.

Ak pracovný pomer ku dňu doručenia  výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac, t.j. v prípade podpísanom vyššie, ak bola výpoveď riadne doručenú, bude výpovedná doba plynúť počas februára 2013 a skončí sa posledný  februárový deň, pokiaľ k jej skončeniu nedôjde už skôr uplynutím doby určitej, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer.

Výpoveď, pokiaľ sa nedoručuje zamestnancovi osobne na pracovisku, sa doručuje poštou doporučene do vlastných rúk, okamihom prevzatia výpovede zamestnancom sa výpoveď považuje za riadne doručenú.  Po skončení pracovného pomeru nevzniká zamestnancovi nárok na odstupné; zamestnankyňa by mala na odstupné nárok len v prípade, ak by pracovný pomer trval najmenej dva roky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Rušenie Výpoveď Práceneschopnosť Skončenie Počas PN Prevádzky Pracovného Pomeru PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy