Predĺži sa výpovedná doba o čas trvania práceneschopnosti?

Ak dal výpoveď zamestnanec,výpovedná doba sa nepredlžuje a pracovný pomer sa skončí  uplynutím výpovednej doby.Ak dal výpoveď zamestnanec,výpovedná doba sa nepredlžuje a pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Zdroj: photl.com

Predlžuje sa výpovedná doba o počet dní, ktoré som bola práceneschopná?

Poradňa: Ak dal výpoveď zamestnanec,výpovedná doba sa nepredlžuje a pracovný pomer sa skončí  uplynutím výpovednej doby.

Ak zamestnanec dostal výpoveď, výpovedná doba sa predĺži, ak po doručení výpovede nastala tzv.ochranná doba; ak by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí až uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Ochrannou dobou je okrem iného aj doba trvania dočasnej práceneschopnosti pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť zamestnanec úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok. 

Zákon stanovuje aj prípady, kedy sa ochranná doba nepoužije a k predĺženiu výpovednej doby nedochádza, a to v prípadoch, kedy je daná zamestnancovi výpoveď z nasledovných dôvodov:  
a) z dôvodovu sťahovania a premiestnenia zamestnávateľa,
b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer,

c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny,
d) ak zamestnanec z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Ak je daná výpoveď z niektorého z vyššie uvedených dôvodov a zamestnanec sa stal počas plynutia výpovedej doby dočasne práceneschopným, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby, bez ohľadu na trvanie PN.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Doba Práceneschopnosť PN Výpovedná PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy