Chcem sa vrátiť po rodičovskej. Ako je to s výpoveďou a odstupným?

Počas trvania rodičovskej dovolenky nemôže zamestnávateľ zamestnankyni dať výpoveď z nadbytočnosti. Počas trvania rodičovskej dovolenky nemôže zamestnávateľ zamestnankyni dať výpoveď z nadbytočnosti. Zdroj: photl.com

Volala som zamestnávateľovi, že od januára chcem nastúpiť do práce a on mi na to, že dostanem výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Môže mi dať výpoveď, ak som na rodičovskej dovolenke a ak áno na koľko mesačné odstupné mám nárok? Zamestnaná som od novembra 2008. Z ktorej minimálnej mzdy dostanem odstupné?

Poradňa: Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce (t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

Ako vyplýva z uvedeného, pokiaľ u zamestnávateľa existuje pôvodná práca a pôvodné pracovné miesto, musí zamestnankyňu po návrate z rodičovskej dovolenky na takéto miesto zaradiť. Iba v prípade ak by takéto miesto neexistovalo t.j., ak by sa už práca nevykonávala alebo ak by nebolo možné ani zaradenie zamestnankyne na prácu podľa pracovnej  zmluvy a zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer  výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou. 

Počas trvania rodičovskej dovolenky nemôže zamestnávateľ zamestnankyni dať výpoveď z nadbytočnosti. Obdobie trvania rodičovskej dovolenky si však nemožno zamieňať s obdobím poberania rodičovského príspevku. Rodičovskú dovolenku môže zamestnankyňa čerpať najviac do veku troch rokov dieťaťa, ak sa však rozhodne vrátiť do práce skôr, nie je už chránená pred výpoveďou z nadbytočnosti.

Od 1.1.2013 je opäť zavedený súbeh výpovednej doby a odstupného, to znamená, a že ak je zamestnankyni daná výpoveď, jej pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby a následne jej bude vyplatené odstupné. Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnankyni prácu a platiť je za vykonanú prácu odmenu a zamestnankyňa je povinná pridelenú podľa pracovnej zmluvy vykonávať.

Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnankyňu prácu v súlade s pracovnou zmluvou, ktorú by mohla vykonávať počas trvania výpovednej doby, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú má zamestnankyňa nárok na náhradu mzdy.

Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodu nadbytočnosti je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak sa pracovný pomer končí výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b)  Zákonníka práce( t.j. z dôvodu nadbytočnosti) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov.

Ak sa zamestnankyňa so zamestnávateľom dohodne na skončení pracovného pomeru z dôvodu nadbytočnosti, zamestnankyni patrí odstupné najmenej v sume dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov. Odstupné sa určuje z priemerného mesačného zárobku. Rozhodujúcim obdobím na určenie priemerného zárobku je predchádzajúci kalendárny štvrťrok. Ak zamestnanec v tomto období nepracoval, použije sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok, t.j. zárobok, ktorý by zamestnanec pravdepodobne dosiahol, keby pracoval.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Výpoveď Ukončenie Rodičovská Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy