Mala som nárok na odstupné, ak som pracovala na dobu určitú?

Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. Zdroj: photl.com

V decembri som dostala výpoveď ,bola som zamestnaná od 6. februára 2012 do 7. decembra.2012 na dobu neurčitú. Dali mi podpísať dohodu o skončení pracovného pomeru podľa §60ZP. Dňa 28. novembra som ju podpísala. Pretože vo firme je menej roboty tak ma prepustili, že keď sa to vo firme rozbehne tak ma znovu príjmu, preto mi dávajú podpisovať dohodou o skončení pracovného pomeru. Nedostala som žiadne odstupné a ani výpovednú lehotu. Keď som sa pýtala či nemám nárok na odstupné alebo na výpovednú lehotu tak mi povedali že nepracujem u nich viac ako rok. Tak som to nechala tak, veď mi to účtovníčka povedala.

Poradňa: Zamestnávateľ nemôže dať zamestnávateľov výpoveď bez uvedenia dôvodu.  Pisateľka v otázke uvádza, že dostala výpoveď ale aj to, že podpísala dohodu o skončení pracovného pomeru. Pisateľka neuvádza, či je v dohode uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru. Ak jej bola daná výpoveď z tzv. organizačných dôvodov v roku 2012, nárok na  odstupné by jej vznikol, ak by pred začiatkom plynutia výpovednej doby požiadala o skončenie dohodou ako aj v prípade, ak uzatvorila dohodu o skončení pracovného pomeru z tzv. organizačných dôvodov. Výška odstupného sa v takomto prípade určí ako suma násobku priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.  Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac.

Zamestnávateľ je povinný uviesť v dohode o skončení pracovného pomeru dôvody skončenia vtedy, ak to zamestnanec požaduje ako aj v prípade, ak sa pracovný pomer končí z organizačných dôvodov. Organizačnými dôvodmi označujeme dôvody uvedené v ustanovení § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka práce, t.j. situáciu, keď sa sťahuje alebo premiestňuje zamestnávateľ ako aj situáciu, keď sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa. Nadbytočnosť zamestnanca v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b ) Zákonníka práce býva najčastejším dôvodom výpovede.

Na základe vyššie uvádzaných skutočností sa domnievame, že zamestnankyňa mala nárok na odstupné, ak by došlo k jednej z nasledovných situácií:

a) zamestnankyni bola daná výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm b ) Zákonníka práce ( napr. v novembri) a pred začiatkom plynutia výpovednej doby ( t.j. najneskôr do konca novembra) by požiadala o skončenie pracovného pomeru dohodou; takejto žiadosti bol zamestnávateľ povinný vyhovieť  a zamestnankyňa mala nárok na odstupné vo výške priemerného mesačného zárobku

b) z dôvodu nadbytočnosti, t.j. z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, zamestnávateľ navrhol zamestnankyni skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnankyňa súhlasila; vzniká rovnaký nárok na odstupné ako v písmene a)  vyššie.

Tento stav platil do 31.12.2012, kedy podľa čitateľskej otázky došlo ku skončeniu pracovného pomeru a preto sme otázku posudzovali podľa právnych predpisov účinných v tom čase.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Výpoveď Doba Odstupné Lehota Výpovedná Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy