Dostanem odstupné po rodičovskej dovolenke?

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď počas trvania rodičovskej dovolenky.Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď počas trvania rodičovskej dovolenky. Zdroj: photl.com

Moja dcérka bude mať štyry roky. Zo zdravotných dôvodov som si musela predĺžiť rodičovskú dovolenku o jeden rok. Chcela by som sa ale vrátiť do zamestnania, ale zamestnavateľ mi povedal že pre mňa nemá prácu. Vo firme mám odrobených dvadsať rokov. Koľko mesačné odstupné mám dostať alebo ako dalej postupovať? Ako postupovať, aby som dostala podporu v nezamestnanosti?

Poradňa: Ak sa u zamestnávateľa nevykonáva pôvodná práca, ktorú zamestnankyňa vykonávala pred nástupom na materskú a rodičovskú dovolenku a zamestnankyňa nie je ochotná prejsť na inú prácu, ktorú je zamestnávateľ ponúkne, prípadne ak zamestnávateľ nemá voľnú žiadnu pracovnú pozíciu, ktorá by bola pre zamestnankyňu vhodná, môže jej dať výpoveď.  Výpovedným dôvodom je v takomto prípade ustanovenie § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, t.j. skutočnosť, že sa zamestnankyňa stala nadbytočná vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa o organizačných zmenách.

Zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď počas trvania rodičovskej dovolenky. Kým je zamestnankyňa na rodičovskej dovolenke, môže s ňou zamestnávateľ len uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. V prípade dohody o skončení pracovného pomeru sa pracovný pomer skončí k dojednanému dňu, ktorý bude uvedený v písomnej dohode. Zamestnávateľ je povinný v dohode o skončení pracovného pomeru uviesť dôvod skončenia, ak to zamestnanec požaduje. Aby v budúcnosti nevznikli pochybnosti o tom, či zamestnanec má alebo nemá nárok na odstupné, vždy je vhodné v dohode uvádzať aj dôvod skončenia pracovného pomeru. Zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm b)  Zákonníka práce.

Zamestnávateľ môže dať z vyššie uvedeného dôvodu (nadbytočnosť, §63 ods. 1 písm. b)) zamestnankyni výpoveď. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím vvýpovednej doby, ktorá je 3 mesiace ( zamestnankyňa odpracovala viac ako 5 rokov u zamestnávateľa). Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnávateľ je povinný zamestnankyni prideľovať prácu, za ktorú má zamestnankynňa nárok na mzdu. Ak zamestnávateľ neprideľuje počas výpovednej doby zamestnancovi prácu, jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa a zamestnankyňa má nárok na náhradu mzdy.

V súčasnosti je zrušený súbeh výpovednej doby a odstupného, teda ak zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere u zamestnávateľa počas výpovednej doby, nemá nárok na odstupné. Ak bola zamestnancovi daná výpoveď  z dôvodu podľa ustanovenia  §63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť a zamestnancovi vtedy vznikne nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba. Upozorňujeme, že tento postup sa nepoužije a nárok na dostupné nevzniká, ak dá výpoveď zamestnanec.

Po skončení pracovného pomeru sa uchádzač o zamestnanie môže zaregistrovať na príslušnom úrade práce podľa miesta trvalého pobytu, kde podá Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Nárok na dávku v nezamestnanosti sa uplatňuje v miestne príslušnej pobočne Sociálnej poistovne na základe rozhodnutia o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktoré vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dovolenka Poradňa Výpoveď Odstupné Rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy