Zníženie mzdy z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny

poradnaporadna

Môže zamestnávateľ jednostranne pri porušení pracovnej disciplíny priznať zamestnancovi nižšie osobné ohodnotenie ako bolo dohodnuté v pracovnej zmluve? V pracovnej zmluve sú síce uvedené dôvody, ktoré je možné považovať za porušenie pracovnej disciplíny, ale nie sú zmluvne dohodnuté prípadné postihy. Na ktoré ustanovenie Zákonníka práce je možné sa v prípade nezákonného postupu v takom prípade odvolať?

Poradňa: Mzda je peňažné plnenie alebo plnenie peňažnej hodnoty (naturálna mzda) poskytované zamestnávateľom zamestnancovi za prácu. Mzda nemôže byť nižšia ako minimálna mzda. Ak bola uzatvorená medzi zamestnávateľom a odborovým orgánom kolektívna zmluva, mzdové podmienky sú dojednané v nej, v opačnom prípade dojedná zamestnávateľ mzdové podmienky priamo so zamestnancov v pracovnej zmluve.

 

V mzdových podmienkach zamestnávateľ dohodne najmä formy odmeňovania zamestnancov, sumu základnej zložky mzdy a ďalšie zložky plnení poskytovaných za prácu a podmienky ich poskytovania. Základnou zložkou mzdy je zložka poskytovaná podľa odpracovaného času alebo dosiahnutého výkonu.

 

Ak v prípade , ktorý uvádza čitateľ, je dojednaná základná zložka mzdy v určitej výške a ďalšie zložky, z ktorých napr. jedna sa označuje ak osobné ohodnotenie, a túto zamestnávateľ vyhodnocuje na základe plnenia pracovných úloh a plnenia ostatných povinností zamestnávateľa, v zásade nie je vylúčené , aby zamestnávateľ nepriznal osobné ohodnotenie zamestnancovi, ktorý porušil niektorú z práv a povinností vyplývajúcich mu z pracovného pomeru.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Pracovna zmluva
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy