Výmera a krátenie dovolenky

poradňaporadňa

Od novembra 2009 som PN. Pri výpočte dni dovolenky sa mesiace, ktoré som PN, odrátavajú? Alebo je zamestnávateľ povinný preplatiť mi tuto minuloročnú dovolenku v takom pocte dni, ako keby som riadne chodila do prace? A ako to bude s mojou dovolenkou po návrate z PN naspäť do prace? Ak by som chcela ukončiť pracovný pomer, ako mam postupovať, aby som neprišla o minuloročnú dovolenku a ako, ak by pomer chcel ukončiť zamestnávateľ? A ma zamestnávateľ nárok v prípade čerpania dovolenky odpočítať mi dovolenku aj za dni, ktoré som mala voľno? Pracujem 1 den a 1 den volno. V minulom roku som brala 2 dni voľna, ale bola som ukrátená ad o 5 dni dovolenky. Ako to teda s tou dovolenkou je?

Poradňa: Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.

Pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.

Ak je pracovný čas zamestnanca rozvrhnutý nepravidelne, počet dní dovolenky, na ktoré má zamestnanec nárok sa určí tak, ako sme písali v článku Výmera dovolenky pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase.

Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje napr. z dôvodu práceneschopnosti, kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Ak nie je naplnený plný počet dní prekážok v práci (t.j. 100, resp. 21), krátenie nemožno vykonať. Pri krátení dovolenky sa musí zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa trval počas celého kalendárneho roka, poskytnúť dovolenka aspoň v dĺžke jedného týždňa, mladistvému zamestnancovi v dĺžke dvoch týždňov. Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku.

Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru, t.j. ak zamestnanec nevyčerpá celú pomernú časť dovolenky, na ktorú má nárok ku dňu skončenia pracovného pomeru, zamestnávateľ je povinný mu dovolenku preplatiť, najviac však do výšky štyroch týždňov základnej výmery dovolenky. Táto povinnosť platí bez pohľadu na skutočnosť, akým spôsobom bol pracovný pomer ukončený, t.j. či výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo zamestnanca alebo dohodou.

19.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy