Neospravedlnená absencia vs. dovolenka

poradňaporadňa

Počas trvania pracovného pomeru vo výpovednej dobe (výpoveď bola podaná z mojej strany), zamestnávateľ povolil čerpať dovolenku (konkrétne 3 dni - nemám o tom doklad). Po dvoch mesiacoch od čerpania, na základe výplatných pások som sa dozvedela (výplatné pásky zamestnávateľ nevydával, vydal mi ich až po kontrole inšpektorátu práce), že v dané dni mi dovolenka nebola ridane preplatená , dokonca v tieto dni mi uviedol absenciu a následne krátil dovolenku. Zamestnávateľom som nebola upovedomená ani vyzvaná k tomu, aby som tieto dni ospravedlnila.

V prípade neprítomnosti zamestnanca v práci, môže dať bezdôvodne zamestnávateľ zamestnancovi absenciu bez jeho vedomia a odhlásiť ho zo soc.poisťovne? Nie je nutné zamestnanca ešte pred napísaním absencie vyzvať na doloženie dokladu o jeho neprítomnosti alebo vyjadrenia sa? Žiadne upozornenie o porušení prac.disc. mi nebolo dané. Ani upozornenie že mi budú evidovať absencoiu. Všetko bolo urobené dodatočne, aby zamestnávateľ mi nepreplatil dovolenku z dôvodu skončenia prac.pomeru a aby si znížil mzdové náklady. Ako sa voči tomuto môže brániť zamestnanec a ako sa postupuje v prípade, ak zamestnávateľ absenciu zamestnanca ohlásil až po 8 dňoch soc.poisťovne a soc.poisťovne toto odhlásenie prijala po tejto zákonom stanovenej dobe?

Poradňa: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom. Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnanec ku dňu skončenia pracovného pomeru nevyčerpal pomernú časť dovolenky, na ktorú mu vznikol nárok ku dňu skončenia pracovného pomeru, zamestnávateľ je povinný túto časť dovolenky zamestnancovi preplatiť.

Spôsob žiadosti o čerpanie a schvaľovanie čerpania dovolenky závisí od konkrétnej organizácie zamestnávateľa, niekde existuje elektronická evidencia, iný zamestnávateľa majú zavedený systém dovolenkových lístkov. Posúdenie otázky, či zamestnávateľ skutočne schválil čerpanie dovolenky a či bol takýto postup v súlade s bežne používanými postupmi u zamestnávateľa vyplýva z predchádzajúcej praxe v spoločnosti a interných predpisov.

Na druhej strane, jednou zo základných povinností zamestnanca je dodržiavať ustanovený pracovný čas u zamestnávateľa, v prípade neprítomnosti v práci z dôvodu prekážky v práci preukázať zamestnávateľovi jej existenciu alebo inak svoju neprítomnosť ospravedlniť resp. odôvodniť. Zamestnávateľ nie je povinný zamestnanca vyzývať, aby mu predložil potvrdenia preukazujúce dôvod a trvanie neprítomnosti v práci. V prípade neospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci zamestnávateľ môže, ale nemusí , z tejto skutočnosti vyvodiť disciplinárny postih a upozorniť zamestnanca na porušenie pracovnej disciplíny aj písomne.

V období, v ktorom má zamestnanec neospravedlnenú absenciu v práci, zamestnancovi sa prerušuje povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie ako aj povinné poistenie v nezamestnanosti. Túto skutočnosť je povinný ohlásiť Sociálnej poisťovni zamestnávateľ a oneskorené splnenie tejto povinnosti môže riešiť Sociálna poisťovňa uložiť zamestnávateľovi pokutu až do výšky až do výšky 16 596, 96 EUR (500.000 Sk), pričom pri určovaní jej výšky prihliadne na závažnosť porušenia povinnosti.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy