Preplatenie dovolenky pri skončení pracovného pomeru

poradňaporadňa

Ku dňu ukončenia pracovného pomeru mám zvyšných 22 dní dovolenky. Môžem si vyčerpať tieto dni dovolenky, kedy ja potrebujem? Čo teraz, keď to vlastne nemám čas stihnúť a ja im nenechám dovolenku, ktorú si zaslúžim. Môže mi zamestnávateľ zakázať si zobrať dovolenku, lebo tu nebude mať kto robiť? A ako to je ďalej? Musím sa nahlásiť na Úrad práce, keď vlastne končím 1.1.2010 a sú to vlastne sviatky , začala by som pracovať od 4.1.2010 v novej práci.

Poradňa: V zásade platí, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Ako je u uvedené v otázke čitateľa, ku skončeniu pracovného pomeru zostáva nevyčerpaných 22 dní dovolenky, ktoré podľa nášho názoru nie je možné preplatiť, lebo zákon pripúšťa len preplatenie nevyčerpaných štyroch týždňov (20 dní) základnej výmery dovolenky, ak si túto dovolenku zamestnanec nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

Štát je platiteľom poistného za zdravotné poistenie za fyzickú osobu, ktorá je zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ak súčasne nie je zamestnancom ani samostatne zárobkovo činnou osobou a ak v tomto období jej príjem nepresahuje stanovenú výšku. Po skončení pracovného pomeru môže fyzická osoba požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak tak urobí do 7 kalendárnych dní odo dňa skončenia pracovného pomeru, zaradí sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie odo dňa nasledujúceho po skončení zamestnania. V opačnom prípade je fyzická osoba povinná prihlásiť sa ako samoplatca na účely verejného zdravotného poistenia.



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy