Nepreplatenie čerpanej dovolenky

poradňaporadňa

Chcela by som vedieť o preplatení čerpanej dovolenky, kedže vedúcej spolubývajúci mi povedal že za dovolenku mi nevyplatí lebo na druhej smene mali manká ale robili tam len ženy na dohodu a nemali podpísanú hmotnú zodpovednosť. Vedúca mi povedala, že ona tam figuruje len na papieri a on rozhoduje o všetkom, pritom je evidovaný na úrade práce. Musela som podpísať výpoveď dohodou a hrozil mi, že ak nepodpíšem výpoveď namiesto dovolenky mi dá absencia ešte kvôli mankám na súd,lebo že to aj tak vyhrá.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 116 ods. 1 Zákonníka práce, zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Výška priemerného zárobku sa určí ako priemerný zárobok za predchádzajúci kalendárny štvrťrok. Ak zamestnávateľ neoprávnene uplatnil zrážky zo mzdy za škodu, za ktorú nezodpovedá a zamestnankyňa dokonca ani nepodpísala dohodu o zrážkach zo mzdy, uvedené konanie môže byť posudzované ako nevyplatenie mzdy, ktoré je trestným činom. Viac o následkoch nevyplatenie mzdy sme písali napr. na
http://kariera.zoznam.sk/sk/cl/100374/584639/Co-robit-ak-zamestnavatel-nevyplatil-mzdu.

Spôsob schvaľovania dovolenky sa môže v každej organizácii líšiť, a to napr. formou schvaľovania a podpisovania dovolenkových lístkov, ale v zásade platí,že každý zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času tak, aby bolo zrejmé, kedy zamestnanec vykonával prácu, keby čerpal dovolenku a pod. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ , ktorý schválil zamestnancovi dovolenku, nemôže spätne rozhodnúť , že zo strany zamestnanca sa jednalo o neospravedlnenú absenciu. Práve naopak, zamestnanec má za čerpanú dovolenku nárok na náhradu mzdy a ak zamestnávateľ mzdu nevyplatí, zamestnanec sa môže obrátiť so žalobou na súd .Následne v konaní súd skúma, či zamestnanec čerpal dovolenku, pričom prihliada aj na predchádzajúcu prax ohľadom čerpania dovoleniek u zamestnávateľa alebo na svedecké výpovede.

O skončení pracovného pomeru, ktorý zamestnanci často nesprávne nazývajú výpoveď dohodou, sme písali tu.


Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy