Dovolenka: Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca

Zamestnanci, ktorí do konca príslušného roka dovŕšili 33 rokov majú automaticky nárok na päť týždňov dovolenky. Zamestnanci, ktorí do konca príslušného roka dovŕšili 33 rokov majú automaticky nárok na päť týždňov dovolenky. Zdroj: thinkstock.com

Leto je v plnom prúde. Niektorí sú už po dovolenke, avšak mnohí z vás sa na ňu len chystajú. Ostali ste prekvapení, že vám zamestnávateľ neschválil dovolenku? Má vôbec na to právo? Prinášame vám dôležité informácie ohľadom čerpania dovolenky.

Možnosť zamestnanca čerpať dovolenku upravuje Zákonník práce. Podľa neho vzniká zamestnancovi právo na dovolenku až po odpracovaní aspoň 60 dní v kalendárnom roku alebo má nárok na základnú výmeru dovolenky, prípadne na jej pomernú časť. Základná výmera dovolenky sú štyri týždne, pre zamestnancov školstva je to minimálne osem týždňov. Zamestnanci, ktorí do konca príslušného roka dovŕšili 33 rokov majú automaticky nárok na päť týždňov dovolenky. Túto možnosť mohli 33 a viac roční využiť prvýkrát pred dvoma rokmi, kedy došlo k zmene. 

Čerpanie dovolenky a zárobok

Vo všeobecnosti platí, že mzda za vyčerpanú dovolenku sa vypočítava ako náhrada mzdy, ktorá je priemerom zárobku za predchádzajúci kalendárny štvrťrok. To znamená, že ak ste v predchádzajúcom štvrťroku mali nadštandardný príjem z dôvodu vyplatenia odmien alebo nadštandardného plnenia (v prípade variabilnej zložky platu), vaša výplata v mesiaci čerpania dovolenky, môže byť vyššia, ako keby ste pracovali. Naopak, dovolenkový priemer môže byť nižší ak ste boli napríklad v predchádzajúcom štvrťroku práce neschopní.

Oznámenie v predstihu

Ak poznáte svoj termín dovolenky v predstihu a neplánujete využiť last minute dovolenkové ponuky, poponáhľajte sa. Je šanca, že budete môcť ísť na dovolenku v čase, ktorý ste si naplánovali. Váš nadriadený, má právo odmietnuť vami navrhovaný termín dovolenky, a to napríklad v prípade, že v tomto čase majú schválenú dovolenku vaši kolegovia.

„Ak nemáte v rámci spoločnosti vytvorený transparentný dovolenkový plán, požiadajte svojho nadriadeného, aby vám vzájomne dohovorený termín potvrdil písomne alebo mailom. Vyhnete sa tak prípadným nedorozumeniam s nadriadeným či kolegami, ktorí by radi využili zhodný termín dovolenky,“ uviedla Katarína Bobotová, Country manažérka personálnej agentúry Grafton Recruitment Slovakia.

Netreba tiež zabúdať, že aj zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť hromadné čerpanie dovolenky z prevádzkových dôvodov. Takéto čerpanie nesmie byť viac ako 2 týždne, vo výnimočných prípadoch až 3 týždne pričom toto čerpanie musí zamestnávateľ ohlásiť minimálne 6 mesiacov vopred. S hromadným čerpaním dovolenky sa najčastejšie stretávame vo výrobných spoločnostiach.

Najprv sa dohodnite so zamestnávateľom

Predtým ako si rezervujete svoju dovolenku a zaplatíte zálohu, pohovorte si najprv so svojim nadriadeným. Tu platí, že plán dovolenky záleží na vašej vzájomnej dohode. Podľa zákona je zamestnanec povinný ohlásiť svoju dovolenku najmenej 14 dní vopred, pokiaľ sa so zamestnávateľom teda svojim nadriadeným nedohodne inač. Takže urobte tak čo najskôr.

Dovolenka v skúšobnej dobe

Ak ste nastúpili na novú pozíciu pred letom, pokojne sa opýtajte svojho zamestnávateľa či môžete čerpať dovolenku. ,

„Aj v prípade, že zamestnancovi ešte nevznikol nárok na dovolenku, zamestnávateľ mu ju môže dať, ak tam je predpoklad, že mu do decembra vznikne na ňu nárok. Stáva sa, že si zamestnanec zaplatil dovolenku ešte pred akceptáciou pracovnej ponuky. V takých prípadoch odporúčame oboznámiť o tom zamestnávateľa čo najskôr a nevyrukovať s touto informáciou až po nástupe. Pri včasnej informovanosti sa obe strany vedia takmer  vždy dohodnúť“ uviedla Katarína Bobotová.

Odvolanie zamestnanca z dovolenky

Môže sa stať, že vám váš nadriadený zavolá a zruší odchod do vašej dovolenkovej destinácie. Má na to nárok. Ak sa tak stane, je povinný nahradiť vám náklady, ktoré vznikli vplyvom zmeny čerpania vašej dovolenky. Je to na dohode medzi vami a ním.

Viac o téme: Dovolenka Zamestnanec Zamestnávateľ Skúšobná doba Čerpanie dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Grafton Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy