Môže byť skúšobná doba dojednaná opakovane?

Ak sa prechádza z jedného pracovného pomeru do druhého pracovného pomeru, existujúci sa predlžuje.Ak sa prechádza z jedného pracovného pomeru do druhého pracovného pomeru, existujúci sa predlžuje. Zdroj: photl.com

Je možné uzavrieť so zamestnancom opätovne skúšobnú dobu, pri prechode pracovného pomeru na dobu neurčitú, ak už v rámci doby určitej skúšobnú dobu mal dohodnutú? Viem, že Zákonník práce hovorí o tom, že pri opätovnom uzatváraní pracovného pomeru na dobu určitú nie je možné dohodnúť opätovne skúšobnú dobu, ale ako je to v prípade, ak sa následne uzavrie pracovný pomer na dobu neurčitú?

Poradňa: Doba trvania pracovného pomeru býva zvyčajne dohodnutá v pracovnej zmluve; ak nie je výslovne dohodnutá doba určitá, platí, že pracovný pomer bol dojednaný na neurčito. Ak je teda v pracovnej zmluve riadne dojednaná skúšobnú doba a ak je pracovný pomer riadne dojednaný na dobu určitú, jeho zmena na dobu neurčitú je možná na základe dohody o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vykonaná v písomnej forme.

V prípade takejto dohody o zmene nedochádza síce k opätovnému uzatvoreniu pracovného pomeru na dobu určitú, pri ktorom zákon výslovne zakazuje, ale existujúci pracovný pomer sa predlžuje. Ak vychádzame z účelu skúšobnej doby, ktorá je jednak časom na overenie pre zamestnanca aj zamestnávateľa, či im existujúci pracovný pomer vyhovuje a jednak je aj časom právnej neistoty, kedy jedna aj druhá strana môže nekomplikovane ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe, musíme konštatovať, že dojednávanie skúšobnej doby pri zmenách pracovného pomeru nie je možné a odporovalo by účelu uvedeného zákonného ustanovenia.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmluvy Predĺženie Doba Skúšobná Opakované Určitá Neurčitá Dojednanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy