Môže mať zamestnanec po opätovnom dojednaní pracovného pomeru skúšobnú dobu?

V prípade takýchto opätovne uzatváraných pracovných pomerov nie je možné platne dohodnúť skúšobnú dobu.V prípade takýchto opätovne uzatváraných pracovných pomerov nie je možné platne dohodnúť skúšobnú dobu. Zdroj: photl.com

1. septembra 2012 som do zamestnania prijala učiteľku na dobu určitú aj so skúšobnou dobou. Táto istá zamestnankyňa bola u nás zamestnaná aj od 1. septembra 2011 na dobu určitú so skúšobnou dobou, ale 30. júna 2012 bola prepustená pre nadbytočnosť. Vzhľadom na to, že počas prázdnin odišla iná zamestnankyňa, bolá táto prepustená učiteľka opäť prijatá na dobu určitú aj so skúšobnou dobou. Mohla som jej dať opäť skúšobnú dobu? Myslím, že nejde o reťazenie pracovného pomeru, keď bola medzi dvoma pracovnými pomermi na dobu určitú prepustená. Chcela by som vedieť, či túto istú zamestnankyňu môžem prepustiť v skúšobnej dobe, ak je tehotná. Dôvodom nie je samozrejme tehotenstvo, ale jej nezodpovedný prístup k povinnostiam - neskorý príchod na pracovisko, nedodržanie termínov odovzdania písomnosti a arogancia. Zatiaľ som ju napomenula iba ústne.

Poradňa:   Pracovný pomer na dobu určitú, ktorý vznikol pred uplynutím 6 mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na dobu určitú, sa považuje  za opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu. V prípade takýchto opätovne uzatváraných pracovných pomerov nie je možné platne dohodnúť skúšobnú dobu.

Skúšobná doba je obdobím právnej neistoty pre zamestnanca aj zamestnávateľa, kedy jedna aj druhá strana môže ukončiť pracovný pomer bez uvedenia dôvodu  a bez výpovednej doby. V prípade opätovne dojednaných pracovných pomerov na dobu určitú  skúšobná doba stráca opodstatnenie, kedže zamestnanec aj zamestnávateľ už mali dostatočný čas na zistenie , či im vyhovujú podmienky práce. Zamestnanca, ktorý pracuje v opätovne dohodnutom pracovnom pomere na dobu určitú, teda nie je možné preputiť v skúšobnej dobe.

Za tehotnú zamestnankyňu sa  na účely Zákonník prce považuje zamestnankyňa, ktorá písomne informovala zamestnávateľa o svojom stave a predložila o tom potvrdenie. Ak je dojednaný s tehotnou zamestnankyňou pracovný  pomer na dobu určitú, tento sa skončí uplynutím dojednanej doby, a to bez ohľadu na tehotenstvo alebo materskú dovolenku zamestnankyne.

Ak sa jedná o tehotnú zamestnankyňu, ktorá si nedostatočne plní pracovné povinnosti alebo porušuje pracovnú disciplínu neskorým príchodom na pracovisko, zamestnávateľ  je v možnostiach výpovede značne obmedzený zákazom výpovede podľa ustanovenia § 64 Zákonníka práce. Podľa uvedeného ustanovenia, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi  výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, kedy je zamestnankyňa tehotná, je  na materskej alebo na rodičovskej dovolenke.

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnankyni  z dôvodu  zrušenia alebo premiestnenia zamestnávateľa alebo jeho časti alebo  z dôvodu pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer ( t.j.  aj závažné porušenie pracovnej disciplíny). Ak je daná výpoveď  z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny zamestnankyni pred nástupom na materskú dovolenku tak, že by výpovedná doba mala uplynuť počas materskej dovolenky,  skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Učiteľka Porušenie Doba Skúšobná Neplnenie Skušobná Určitá Opätovná Povinností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy