Ako sa z obyčajného chlapca stal miliardár vďaka nápadom: Richard Branson

Britský podnikateľ Richard Branson a majiteľ skupiny VirginBritský podnikateľ Richard Branson a majiteľ skupiny Virgin Zdroj: SITA

K prvým podnikateľským nápadom ho doviedla jeho mama, ktorá v ňom prebudila túžbu začať s podnikaním keď mal jedenásť rokov. Nakoniec na svojich počiatočných neúspechoch vybudoval silnú a stabilnú značku, ktorá je už na trhu viac ako 40 rokov. Prinášame vám príbeh rozkvetu svetoznámej značky Virgin.

Richard Branson je britský podnikateľ, miliardár, humanista, ktorý založil svetoznámu značku Virgin. Jeho majetok sa odhaduje na viac ako 4,2 miliardy dolárov. Táto hodnota z neho robí podľa Wikipédie štvrtého najbohatšieho občana Veľkej Británie a zaradila ho na 255 miesto najbohatších ľudí sveta. Aj on však, ako väčšina podnikateľov začínal od nuly.

Nápady prichádzali z rodiny

Nikdy som  nemal ozajstnú prácu, nikdy som nestál na druhej strane výberového procesu a vďaka Bohu som nikdy nemal nad sebou šéfa. Takýmito slovami hodnotí  svoju kariéru Richard Branson, ktorý od mladého veku koketoval s podnikaním.  Čo bolo jeho impulzom, aby sa dal na podnikateľskú dráhu?

„Ako prvý impulz prišiel od mojej matky, ktorá má vďaka jej neobmedzenej fantázii zásobovala stále novými podnikateľskými nápadmi,“  objasňuje zakladateľ Virgin Group Richard Branson.

Britský podnikateľ Richard Branson Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA
Richard Branson Galéria fotiek (5) Zdroj: internet

Bransonova matka bola podnikavá  žena, ktorej sa vďaka jej schopnostiam podarilo riadiť celý proces – od rozvitia myšlienky, uskutočnenie výroby produktu, zabezpečenia distribúcie, až po samotný predaj produktu. Jeden z jej úspešne vybudovaných podnikov bol zameraný na výrobu a predaj drevených krabíc na vreckovky.  

Britský podnikateľ mal pri sebe výborný vzor v podnikaní. Jeho matka mu „nalievala“ aj ďalšie rozumy. Bola odhodlaná, vždy išla za svojim cieľom a tvrdila, že ak jeden produkt nepredáva, treba skúsiť niečo nové.

„Keď som bol mladý, vôbec som si neuvedomoval, že postupne počas svojej mladosti zbieram od mojej mamy skúsenosti a užitočné rady. Robil som samozrejme veľa chýb, ale vždy som sa z nich poučil  skôr, než mohli spraviť veľkú spúšť,“ hovorí britský podnikateľ Branson.

Prvé podnikateľské kroky

Keď mal Richard Branson jedenásť rokov, rozhodol sa začať podnikať. So svojim najlepším kamarátom Nikom Powellom sa pustili do predaja anduliek. Už v tej dobe využili mladí Briti dieru na trhu. Videli, ako sú tieto vtáčiky v škole medzi deťmi obľúbené. Aby sa deti o ne mohli starať, začali ich predávať cez školské prázdniny. Objednávok mali toľko, že andulky nestíhali predávať. Blížil sa však koniec prázdnin a mladí Richard s Nikom odišli do internátne školy.

Keďže jeho rodičia žili na vidieku, jeho mama mala prevziať predaj anduliek za mladých podnikateľov. Namiesto predaja však spravila odlišnú vec. Pootvárala dvere na klientach a vypustila všetky andulky do voľnej prírody.  

Britský podnikateľ Richard Branson Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA
Britský podnikateľ Richard Branson Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

Neúspechom skončil aj ďalší podnikateľský zámer mladého Richarda. Rozhodol sa predávať vianočné stromčeky. Najprv nakúpil malé sadenice a dúfal, že do Vianoc vyrastú. Než však stihli vyrásť, zožrali ich králiky.

„Keď sme neskôr prehodnocovali náš prvý biznis, povedali sme si, že andulky neboli veľmi dobrým začiatkom. Čo však bolo na tomto začiatku pozitívne je, že som zistil, že mám rád zvieratá a myšlienka na ich záchranu sa niesla celým mojím životom. Teraz sa napríklad v rámci našej dobročinnej činnosti venujeme ohrozeným lemurom na ostrove Necker Island a vďaka podporným programom z Virgin Unite sa staráme aj o ďalšie ohrozené druhy zvierat – o žralokov a nosorožcov,“ hovorí  humanista Richard Branson.

Všetko spustil študentský časopis

Napriek negatívnym skúsenostiam s predajom anduliek a vianočných stromčekov, britský veľkopodnikateľ nestratil chuť k podnikaniu. Jeho študentskému časopisu sa darilo omnoho lepšie. Založil ho so svojimi priateľmi koncom 60. rokov. Vtedy sa im podarilo predať niekoľko reklám, z čoho zaplatili prvých pár čísiel. Keď sa časopis ujal, potrebovali zaplatiť tlačiarne a mali ďalšie výdavky, ale peňazí bolo menej. Zariadil to však osud. Jeho mama našla náramok, ktorý odovzdala polícii.

„Nakoniec sa o náramok nik  neprihlásil a  mama ho dostala naspäť. Predala ho a zisk 300 libier vložila do nášho podnikania,“ hovorí Richard.

Od študentského časopisu to bol  nakoniec iba skok k nahrávacej spoločnosti Virgin Records a zásielkovému obchodu. Po štyridsiatich rokoch podnikania sa Bransonova značka Virgin Grop rozrástla do neuveriteľných rozmerov. Teraz má Virgin Group 400 spoločností a okolo 50-tisíc zamestnancov v 50-tich krajinách.

„Keby však nebolo tých pár prvých zlyhaní v podnikaní, ďalšie úspechy by sa určite nedostavili,“ zdôveruje sa miliardár Richard Branson.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Virgin Nápad Podnikateľ Richard Podnikanie Britský Miliardár Branson Group Podnikateľský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Text: ami, Zdroj: LinkedIn; Wikipedia

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy