Aj najbohatší ľudia sveta boli chudobní! Pozrite sa, kto ‚trel biedu‘

Howard Schultz, Ralph Lauren, Larry Ellison, Oprah Winfrey (zľava)Howard Schultz, Ralph Lauren, Larry Ellison, Oprah Winfrey (zľava) Zdroj: Koláž/SITA, TASR

Ralph Lauren začínal ako obyčajný úradník, až sa z neho stal svetoznámy módny návrhár. Leonardo Del Vecchio vyrastal v detskom domove a pracoval vo fabrike, až si jedného dňa otvoril vlastnú lisovňu a dnes sú jeho okuliare Ray-Ban známe po celom svete. Kto ďalší z dnes úspešných ľudí nedostal do vienka miliónový šek na rozbehnutie vlastného biznisu?

Hovorí sa, že bohatstvo generuje ešte viac bohatstva. Dostatok peňazí však ešte nezaručuje, že sa peniaze budú "množiť" a človek sa stane slávnym. Práve naopak. Niekedy je dôležitejšie začínať doslova od nuly a postupne sa vypracovať. Platí to aj o slávnych ľuďoch, ktorým peniaze nepadli z neba. Aj oni nejako začínali. Boli by ste dokonca prekvapení, že viacerí z nich začínali ako „chudobní príbuzní“. Po rokoch sa dokázali vypracovať nielen na vrchol vo svojom odbore, ale z niektorých sa dokonca stali najbohatší ľudia sveta. Stačí mať v živote nielen šťastie, ale aj pevnú vôľu a odhodlanie.

Howard Schultz

Majetok: 2 miliardy dolárov

Howard Schultz, majiteľ Starbucks Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA

Ako dnešný majiteľ Starbucks Howard Schultz spomenul v jednom rozhovore, vyrastal s pocitom, akoby žil na druhej koľaji. „Vždy som vnímal ľudí, ktorí boli na 'druhej strane', majú viac peňazí, šťastnejšie rodiny a netušil som prečo. Túžil som však 'preskočiť' tento pomyselný plot a dosiahnuť viac, ako oni. Možno teraz nosím oblek a kravatu, ale viem, odkiaľ som prišiel a viem, čo je život,“ hovorí majiteľ najväčšieho obchodného reťazca kaviarní na svete Starbucks.

Howard Schultz študoval na Michiganskej univerzite. Po štúdiu sa zamestnal v spoločnosti Xerox a krátko potom prevzal kaviarne Starbucks. V tom čase však existovalo iba 60 obchodov. Schultz sa stal generálnym riaditeľom a pod jeho vedením sa sieť obchodov rozšírila do celého sveta. Dnes je ich už 16-tisíc.

Oprah Winfrey

Majetok: 2,9 miliardy dolárov

Úspešní ľudia Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA
Americká televízna moderátorka a vydavateľka Oprah Winfrey sa narodila v chudobnej rodine v Mississippi a nakoniec sa z nej stala prvá Afroameričanka, pracujúca pre televíziu v Nashville. Oprah sa podarilo získať štipendium na Tennessee State University, získať prácu v televízii a od roku 1983 sa presťahovala kvôli talk show do Chicaga. Až neskôr bola táto televízna show premenovaná na Oprah Winfrey Show.


Ralph Lauren

Majetok: 7,7 miliardy dolárov

Ralph Lauren, módny návrhár Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA
Americký módny návrhár vyštudoval vysokú školu v Bronxe a neskôr vstúpil do armády. Začal pracovať ako úradník pre Brooks Brothers, kde sa zaujímal o to, či by muži začali nosiť farebnejšie vzory kravát. Písal sa rok 1967 a Ralph sa rozhodol realizovať svoj sen. V danom roku predal kravaty za celkovú sumu 500-tisíc dolárov a neskôr naštartoval luxusnú pánsku značku Polo Ralph Lauren.


Leonardo Del Vecchio

Majetok: 15,3 miliardy dolárov

Leonardo Del Vecchio Galéria fotiek (7) Zdroj: int
Dizajnér a manufaktúrny výrobca slnečných okuliarov Leonardo Del Vecchio bol jedným z piatich detí, ktoré matka po smrti jeho otca umiestnili do detského domova. Neskôr bol nútený pracovať v továrni na výrobu foriem pre autodiely a okuliarové rámy, kde dokonca pri práci prišiel o časť prstu. Vo veku 23 rokov si nakoniec otvoril vlastnú lisovňu, ktorá neskôr expandovala  a jeho spoločnosť sa stala najväčším svetovým výrobcom slnečných okuliarov. Jeho okuliare sú dnes známe pod značkou Ray-Ban a Oakley.


Larry Ellison

Majetok: 41 miliardy dolárov

Larry Ellison, majiteľ softvérovej Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR
Larry Ellison na narodil slobodnej matke v Brooklyne. Potom, čo jeho matka zomrela, bol vyhodený zo školy. Nakoniec sa presťahoval do Kalifornie, kde najbližších osem rokov vykonával drobné práce. V roku 1977 si založil softvérovú spoločnosť Oracle, ktorá je dnes jednou z najväčších technologických spoločností na svete.


 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 7
Viac o téme: Biznis Chudoba Úspech Podnikanie Bohatstvo Larry Ellison Oprah Winfrey Ralph Lauren Howard Schultz Najbohatší ľudia sveta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: businessinsider.com, Foto: Koláž/TASR; SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy