7 tajomstiev úspešných lídrov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nie je tajomstvom, že aj lídri robia chyby. Tí úspešní za svoj úspech vďačia aj tomu, že sa zo svojich chýb poučili a napredujú ďalej.

Môžete ho charakterizovať, ako sa vám páči. Slovo líder je zaužívanejšie v Amerike, aj keď preniklo už aj k nám. Kým na Slovensku sa v súvislosti s lídrom hovorí o charizmatickom človeku, v Nemecku sa s lídrom spája človek so zvláštnym vyžarovaním. Nech ho nazvete akokoľvek, ide o človeka, ktorého väčšina ľudí nasleduje, a to pre jeho úspechy a schopnosť ovplyvňovať druhých. Je však rozdiel medzi lídrom a veľkým lídrom.

 Lídri inšpirujú ľudí, aby mali v nich dôveru. Veľkí lídri však inšpirujú ľudí, aby mali dôveru v seba samých.“

Stať sa veľkým vodcom nie je vôbec jednoduché. Úspešné manévrovanie tímom prostredníctvom vzostupov a pádov je najväčšou výzvou. Vodcovstvo je však jednou z oblastí, ktorej sa viacerí podnikatelia vyhýbajú. Svoj čas radšej venujú vyvíjaniu produktov alebo služieb. Neboja sa ani pustiť do bitky na finančnom poli alebo vybehnúť von, aby robili reklamu produktu. Menej času im však ostáva na vedenie ľudí.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Existujú zručnosti, ktoré sú na vedenie tímu potrebné. Stačí mať silnú vôľu a napredovať. Zozbierali sme rady od lídrov, ktorí prezradili svoje tajné esencie pri vedení ľudí.

  1. Ťahajte za jeden koniec
    Váš tím ľudí musí ťahať za jeden koniec. Je dôležité nabehnúť na tento proces hneď od začiatku. Správny líder vie, že ak chce uspieť, musí sa obklopiť talentovanými a inšpiratívnymi ľuďmi, dokonca aj v čase recesie. Zanietenie pre prácu, húževnatosť a úprimnosť sú vlastnosti, ktoré by vašim zamestnancom nemali chýbať. Každý veľký líder musí vedieť pritiahnuť a vycítiť talenty. Vyberajte preto do spoločnosti ľudí, ktorých hodnoty sú v súlade s poslaním firmy.
  2. Komunikujte
    Každý veľký líder sa stará o svojich zamestnancov. Zaujíma sa o ich prácu, kladie im otázky a komunikuje s nimi na dennej báze. Taktiež sa snaží prinášať dobré správy, aby vytvoril ideálne pracovné prostredie.
  3. Nepredpokladajte
    Každý šéf spoločnosti má svoju víziu a ciele, ku ktorým sa chce dopracovať. V realite sa však často stáva, že zamestnanci nie sú informovaní o smerovaní spoločnosti. Úlohou lídra je viesť každého jedného zamestnanca tak, aby sa uberal smerom, ktorým je potrebné ísť a ktorým chce zároveň ísť aj sám zamestnanec.
  4. Nepretvarujte sa
    Každý jeden správny líder vloží do svojho vedenia svoju vlastnú osobnosť a vieru v úspech. K úspechu mu chýbajú už len zamestnanci s rovnakými hodnotami. Je dôležité, aby sa líder riadil vlastnými hodnotami a nesnažil sa na svoj obraz pretvoriť aj svojich podriadených.
  5. Poznajte svoje prekážky
    Chyby robia aj úspešní vodcovia. Aby však mohli napredovať, musia sa vrátiť o jeden krok späť, zistiť, ktoré rozhodnutie bolo chybné, a vydať sa ďalej na cestu. Iba tak sa dokážu posúvať dopredu. Ako pristupujú k riešeniu problémov oni samotní, tak ich kopírujú aj ich zamestnanci.
  6. Stretávajte sa
    S pokrokom spoločnosti sa zároveň menia potreby tímu a úlohy jednotlivých zamestnancov. Každý správny líder by mal preto svojich podriadených oboznámiť s vývojom na trhu a smerovaním firmy. Ak chcete neustále napredovať, je potrebné, aby ste nestagnovali na jednom mieste, ale prispôsobovali sa situácii. O nej je však potrebné informovať aj podriadeným.
  7. Verte svojim ľuďom
    Každý líder, ktorý sa uberá správnym smerom, musí dbať o to, aby mali zamestnanci voči nemu dôveru, a to najmä v ťažkých časoch. Ako povedal Napoleon Bonaparte: „Lídri sú obchodníci s nádejou.“ Dôvera sa rodí, je spájacím mostíkom medzi lídrom a zamestnancami.
Viac o téme: Líder Vodca Úspech Leadership Vodcovstvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy