12 tipov, ako sa stať charizmatickým človekom a lídrom

Energia a optimizmus, tieto dve črty nesmú chýbať charizmatickej osobe.Energia a optimizmus, tieto dve črty nesmú chýbať charizmatickej osobe. Zdroj: thinkstock.com

Kto by nechcel byť viac očarujúci, charizmatický a priťahovať ľudí ako magnet? Ovplyvňovať a riadiť ostatných a budovať si dobré vzťahy s kýmkoľvek? Zdá sa, že to všetko majú charizmatickí ľudia. Nie sú iba inšpiráciou pre druhých, ale dávajú im aj pocit výnimočnosti.

Ľudia sa údajne nenarodia s charizmou. Charizmu je možné "vypestovať" si vďaka spôsobe života, postoju k nemu a chovaniu. Kým sa na rastline objaví prvý púčik a kým rozkvitne do krásneho kvetu, trvá určitý čas, tak aj charizmu je možné získať. Chce to však veľké úsilie.

Charizmatickí ľudia patria medzi vplyvných ľudí, ktorí majú výborné presvedčiace schopnosti a sú inšpiráciou pre druhých. Sú ako magnet, priťahujú k sebe ostatných, ktorí ich radi nasledujú, veria im a učia sa od nich. Ak aj vy sa túžite stať charizmatickou osobou, prinášame vám inšpirácie, ako sa ňou môžete stať.

  1. Nemusíte byť najatraktívnejšou osobou v miestnosti
    Je pravda, že veľa ľudí sa zhoduje v tom, že byť atraktívnym človekom má svoje výhody, ale rozhodne to nie je podmienkou k získaniu charizmy. Politik Winston Churchill nebol sexsymbol, ale napriek tomu bol považovaný za jedného z najvplyvnejších vodcov v histórii.
     
  2. Dajte osobám vo vašom okolí pocítiť, že sú tí najinteligentnejší a najvplyvnejší ľudia
    Ľuďom môžete dať tento pocit tak, že znížite intonáciu hlasu na konci vety a budete rozprávať pomalšie. Pri rozhovore s druhou osobou budete prikyvovať na znak vnímania druhej osoby a pred vyrieknutím ďalšej vety si robte asi dvojsekundové prestávky.
     
  3. Buďte duchom prítomní pri rozhovoroch
    Harvardská štúdia, ktorú viedol profesor Daniel Gilbert odhalila, že ľudia pri konverzácii s druhou osobou často zablúdia mysľou do úplne iných „končín“ ako je téma rozhovoru. Veľa ľudí má problém s koncentráciou, hlavne pri dlhých rozhovoroch. Poslucháč začne často rozmýšľať o vlastných veciach a problémoch. Jednoducho sa „vystrihne“ z reality, čo sa môže odzrkadliť aj na jeho neprítomnom pohľade a výraze tváre. Váš rečník si to však všimne.
     
  4. Myslite na niečo príjemné
    Váš mozog nepozná rozdiel medzi fantáziou a realitou, takže si môžete predstaviť čokoľvek príjemné. Vaše telo zareaguje radostne a vaša fantázia sa potom prenesie do reality. Prvé, čo si všimnú druhí ľudia, je vaša tvár, stačí im na to 17 milisekúnd a zistia v akom rozpoložení sa nachádzate.
     
  5. Pri zoznámení nezabudnite na podanie ruky
    Spoločenský bontón vyžaduje podanie ruky pri zoznámení. Pozor však na nesprávne podania rúk v štýle mŕtva ryba alebo stisk obidvoma rukami.
     
  6. Dobrý poslucháč sa pozná podľa kladenia otázok
    Nechajte druhých ľudí vyrozprávať sa, vyjadrite im svoj názor a pýtajte sa ich otázky. Nerobte to však nasilu. Váš záujem by mal vychádzať z vášho vnútra.
     
  7. Vyberte si správne miesto na sedenie počas stretnutia
    Aký bude výsledok rokovania závisí aj od toho, aké miesto pri stole si vyberiete. Ak ľudia sedia oproti seba pri stole, majú väčšiu tendenciu hádať sa a rozprávať v kratších vetách. Ak sa chcete vyhnúť konfrontácii, sadnite si do uhla 90 stupňov.
     
  8. Neporovnávajte sa s druhými ľuďmi
    V povahe ľudí je porovnávať seba s ostatnými, ale ak budete kritizovať sami seba, narúšate si analytické myslenie, tvorivú perspektívu a riešenie problémov. Bude sa vás to dotýkať osobne a taktiež ovplyvníte vnímanie druhých ľudí o vás.
     
  9. Kombinujte vašu silu s dobrým, čo vo vás je, aby ste vytvorili charizmatický celok
    Ak zastávate vyššiu pozíciu v spoločnosti, vašu silu nemusíte dokazovať fyzicky, ale tak, že si svoj status budete udržiavať silou osobnosti, inteligenciou a láskavosťou, tak ako napríklad Bill Gates alebo dalajláma. Ak si zvýšite úroveň výkonu, vaša charizma taktiež porastie. Nemusíte pritom pôsobiť diktátorsky.
     
  10. Nepochybujte o sebe
    Rozpoznajte, na akom mieste máte problém a snažte sa ho odstrániť. Ak napríklad budete mať oblečené príliš tesné oblečenie, v ktorom sa nebudete cítiť pohodlne, aj svojmu okoliu budete ukazovať vaše  nepríjemné pocity a prevezme od vás tento pocit, ktorý vysielate smerom von do okolia.
     
  11. Jednajte s ľuďmi podobného zmýšľania
    Ak budete spolupracovať s rozdielnou skupinou ľudí, rozdeľte ich na polovicu a potom môžete s nimi spolupracovať.
     
  12. Nalaďte sa pozitívne pred veľkou udalosťou
    Pred každou veľkou udalosťou, ktorá vás čaká (konferencia, seminár, prednáška) by ste si mali dopriať „rozcvičku“. Aj ľudia pred zabehnutím maratónu sa musia najprv rozcvičiť, aj rečníci si musia dopredu pripraviť svoj prejav. Tak aj vy by ste sa mali „naladiť“  na udalosť, ktorá vás čaká. Robte to, čo vám spôsobuje radosť, vypočujte si svoju obľúbenú hudbu, choďte na prechádzku alebo si doprajte dobrú kávu. Všetky pozitívne emócie vám dodajú sebavedomie, upokojenie a podľa toho budete pôsobiť na druhých ľudí.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

 

Viac o téme: Líder Cvičenia Charizmatický človek Charizma Charizmatický líder
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Businessinsider.com; Themuse.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy