Výpoveď: Strašiak pre šéfa aj pre zamestnanca (1. časť)

Nevyhadzujte zamestnanca bez predchádzajúceho varovania.Nevyhadzujte zamestnanca bez predchádzajúceho varovania. Zdroj: photl.com

Oznámenie výpovede nie je príjemná úloha. Verte tomu alebo nie, niekedy môže byť táto situácia viac stresujúca pre manažéra, ako pre samotného zamestnanca. Veľa zamestnancov sa sťažuje, akým spôsobom im bolo oznámená výpoveď. Často majú ľudia pocit, že nespravili nič zlé, aby boli vyhodení.

Oznámenie o skončení pracovného pomeru zamestnanca nie je rozhovor o príjemných záležitostiach. Dôležité je, aby oznámenie o výpovedi načasoval manažér, nadriadený alebo personalista na správny čas a  zamestnancovi ju oznámil ústne a tvárou tvár s jasným dôvodom.

5 pravidiel oznámenia výpovede zamestnancovi:

  1. Nedávajte výpoveď zamestnancovi cez sociálne siete
    V zahraničí sa objavili správy o tom, že zamestnanci boli vyhodení kvôli tomu, že šírili hanebné informácie o spoločnosti na sociálnych sieťach Facebook alebo Twitter. Je potom prijateľné informovať zamestnancov o výpovedi rovnakým spôsobom, faxom alebo emailom? Spôsoby oznámenia môžu byť rôzne. Niektorí zamestnávatelia tak spravili cez hlasový záznamník alebo odkázali po inom zamestnancovi spoločnosti. Všetky vymenované spôsoby oznámenia však vedú k negatívnemu šíreniu značky spoločnosti.

    Manažéri alebo nadriadení by mali mať toľko slušnosti, aby si sadli tvárou tvár k zamestnancovi a vysvetlili mu, prečo dostáva výpoveď. Avšak aj tá najlepšie vysvetlená výpoveď sa určite nestretne s pochopením druhej strany. Sú tu však ešte aj ďalší zamestnanci, ktorí vidia vaše správanie a spôsob, akým ste výpoveď oznámili vyhodenému zamestnancovi. Vám potom stále ostáva profesionálny prístup.

  2. Nevyhadzujte zamestnanca bez predchádzajúceho varovania
    Vyhodenie zamestnanca je poslednou kvapkou v „mori“ problémov. Výpoveď by však nemala prísť pre zamestnanca nečakane. Môže iba predstierať, že výpoveď nečakal. Vyhodenie zamestnanca pravdepodobne sprevádzajú predchádzajúce problémy sprevádzané aj nenaplnenými očakávaniami zo strany zamestnávateľa. Do tejto kategórie však nespadá okamžitá výpoveď daná zamestnancovi, kvôli závažnému porušeniu pracovnej disciplíny.

  3. Preverte si, čí má prepustený zamestnanec zablokovaný prístup do systému
    Zamestnanec môže po oznámení výpovede reagovať impulzívne a bez zdravého rozumu. Niektorí zamestnanci, vzhľadom na ich životnú situáciu, sa môžu dostať do zlého duševného rozpoloženia. Možno budú ochotní riskovať ich časť odpracovanej mesačnej výplaty, len aby sa pomstili zamestnávateľovi a dostanú sa k zdroju informácií, ktoré môžu napríklad vymazať alebo v horšom prípade dostať vírus do interného systému. Vedúci pracovník, ktorý dáva výpoveď zamestnancovi musí zvažovať aj to, aby sa so zamestnancov dohodol na výpovednej lehote. Je to v záujme nielen zamestnanca ale aj zamestnávateľa.

  4. Vymenovávanie dôvodov si nechajte pre seba. Buďte stručný a zrozumiteľný
    Snažte sa o to, aby proces výpovede prebehol čo najviac pokojne a v priateľskej atmosfére. Každý zamestnanec má právo poznať dôvod výpovede a zároveň ho každý aj očakáva. Nie je namieste, aby nadriadený vyčítal pri takejto príležitosti zamestnancovi, čo vykonával nesprávne (na to mal príležitosť počas pracovného pomeru), ale aby výpoveď bola vecná, konštruktívna a zrozumiteľná. Na záver je dobré všetko zhrnúť do vety, že zamestnanec nesplnil očakávania spoločnosti, ktoré sa vyžadovali na jeho pozícii.

  5. Ak dáte niekomu výpoveď uistite sa, že daný človek neodíde s majetkom spoločnosti
    Každý zamestnanec pri nástupe do práce podpisoval preberací protokol na veci, ktoré mu slúžia pri výkone práce. Pri odchode zo spoločnosti je však každý zamestnanec povinný odovzdať ich a podpísať ich odovzdanie. Nezabudnite preto na tento dôležitý krok.
Viac o téme: Nadriadený Zamestnávateľ Výpoveď Oznámenie Skončenie Šéf Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: responsewebrecruitment.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy