Našiel som si novú prácu. Zamestnávateľ ma nechce pustiť z práce

Ak zamestnanec nezotrvá počas výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má nárok na peňažnú náhradu.Ak zamestnanec nezotrvá počas výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má nárok na peňažnú náhradu. Zdroj: photl.com

Pracovnú zmluvu mám na dobu neurčitú. V spoločnosti pracujem rok a pol a môj zamestnávateľ ma nechce pustiť a dal mi výpovednú lehotu 1 mesiac. Je možné to nejakým spôsobom obísť, aby som nemusel čakať? Pretože už mám prácu v inej spoločnosti a tam nebudú na mňa čakať. Výpoveď som podal 16. januára 2013 a chcem odísť 31. januára 2013.

Poradňa: Ak výpoveď dáva zamestnanec, nevzniká mu nárok na odstupné. Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť podpísaná a doručená zamestnávateľovi (napr. v podateľni alebo priamemu nadriadenému). Na jednom výtlačku výpovede si nechajte vyznačiť dátum prevzatia, je o tom, že ste dali výpoveď a kedy sa tak stalo.

A k výpoveď dáva zamestnanec, dĺžka výpovednej doby je jeden mesiac, ak jeho pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok. Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

Ak zamestnanec nezotrvá počas výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má nárok na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby. Na takúto náhradu má zamestnávateľ nárok len v tom prípade, ak sa tak so zamestnancom písomne dohodol v pracovnej zmluve.

Účelom tohto ustanovenia je ochrana zamestnávateľa a kompenzácia  škody, ktorá zamestnávateľovi vznikla, ak zamestnanec svojvoľne prestal chodiť do práce. V praxi sa často vyskytujú prípady, kedy zamestnanci počas trvania výpovednej doby nastúpia do nového zamestnania napriek tomu, že ich pôvodný pracovný pomer stále trvá a majú povinnosť plniť všetky povinnosti, t.j. aj chodiť do práce.

Skôr ako pred uplynutím výpovednej doby môže zamestnanec odísť zo zamestnania len ak sa so zamestnávateľom dohodne na skončení pracovného pomeru k určitému dátumu, zamestnávateľ  však nie je povinný žiadosti zamestnanca o skončenie pracovného pomeru dohodou vyhovieť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmena Zamestnávateľ Odstupné Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy