Je možné dať výpoveď osamelej matke po materskej dovolenke?

Ak zamestnankyňa žije sama a je slobodná, ovdovená alebo rozvedená, zákon jej poskytuje zvýšenú ochranu pred výpoveďou.Ak zamestnankyňa žije sama a je slobodná, ovdovená alebo rozvedená, zákon jej poskytuje zvýšenú ochranu pred výpoveďou. Zdroj: photl.com

Zamestnankyňa je na materskej dovolenke, počas ktorej zamestnávateľ zrušil jej pracovné miesto. Zamestnankyňa oznámila nástup do práce a skutočnosť, že je osamelá matka. Má ju zamestnávateľ po nástupe priradiť na prácu zodpovedajúcej jej pracovnej zmluve? Ako osamelej matke jej nemožno dať ani výpoveď? Ak zamestnankyňa odmietne pozíciu, ktorú jej zamestnávateľ ponúkne, môže jej dať zamestnávateľ výpoveď? Zamestnankyňa dohodu odmieta.

Poradňa: Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ musí zamestnankyňu zaradiť rovnakým spôsobom aj po návrate z rodičovskej dovolenky. 

Ak bolo počas materskej dovolenky zrušené pracovné miesto, na ktorom zamestnankyňa pracovala alebo ak sa práca už nevykonáva, zamestnávateľ má zaradiť zamestnankyňu na prácu podľa pracovnej zmluvy, takže zamestnankyňa má vykonávať rovnaký druh práce.

Pôvodná  práca je súhrn pracovných  činností, ktoré zamestnankyňa vykonávala pred materskou dovolenkou a jej opis je uvedený v pracovnej náplni alebo v opise pracovných činnosti, ktoré sú uvedené v pracovne zmluve alebo v internom predpise. Práca podľa pracovnej zmluvy je širším pojmom ako pojem pôvodná práca, napr. pôvodnou prácou môže byť práca recepčnej v prijímacej kancelárii spoločnosti a druhom práce je funkcia „administratívna pracovníčka“.  V praxi môžu byť oba pojmy aj rovnaké, najmä ak je druh práce vymedzený do podrobností. 

Ak nie je možné zaradenie ani podľa druhu práce, čo môže nastať  najmä v prípade malých zamestnávateľov, takže zamestnávateľ nemôže zamestnankyňu ďalej zamestnávať, je daný dôvod výpovede podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

Aby zamestnávateľ mohol dať zamestnankyni výpoveď, musia byť splnené aj nasledovné podmienky:

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Ak má zamestnávateľ voľné iné vhodné pracovné miesto na pracovisku, kde pracovala aj zamestnankyňa, musí jej ho najprv ponúknuť, aj to aj keby išlo o pracovné miesto na kratší pracovný čas. Vhodnosť práce sa posudzuje podľa kvalifikačných predpokladov zamestnankyne, jej predchádzajúcej praxe aj vzhľadom na zdravotnú spôsobilosť na vykonávanú prácu.  Ak zamestnávateľ ponúka pracovné miesto, mal by tak urobiť písomne.  Ak u zamestnávateľa nie voľné žiadne vhodné pracovné miest, doporučuje sa  túto skutočnosť uviesť aj vo výpovedi.

Ak je zamestnankyňa osamelá, t.j. žije sama a je slobodná, ovdovená alebo rozvedená alebo žije sama z iných vážnych dôvodov, zákon jej poskytuje zvýšenú ochranu pred výpoveďou. Zákaz výpovede platí nie len  počas trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky, ale aj v čase, keď sa osamelá zamestnankyňa stará o dieťa mladšie ako tri roky.  

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Matka Materská Osamelá Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy