12 vecí, ktoré by ste mali spraviť prvý deň v práci

Pripravte sa na váš prvý deň v práci.Pripravte sa na váš prvý deň v práci. Zdroj: thinkstock.com

Prvý deň v novej práci môže byť pre vás na jednej strane ten najvzrušujúcejší deň a na druhej strane najviac stresujúci. Chcete sa ukázať v čo najlepšom svetle a zároveň nechcete pohorieť. Prinášame vám malú príručku, ako zvládnuť tento deň čo najúspešnejšie.

Prvý deň v práci je viac o počúvaní, ako o samotnej práci. V tento deň je nielen povolené, ale aj povinné klásť otázky kolegom, ktorí vás v práci sprevádzajú. Prvý deň dokonca udáva tón pre zvyšok vašej kariéry v spoločnosti, preto si dopredu rozmyslite interakciu s vašimi kolegami.

12 vecí, ktoré by ste mali urobiť prvý deň v práci:

  1. Pripravte si a klaďte otázky
    Najväčší entuziazmus a zvedavosť by ste mali ukázať práve prvý deň v práci. Nových kolegov sa pýtajte otázky týkajúce sa vašej práce. Len pozor na to, aby ste ich príliš nezahltili. Noví kolegovia majú tiež vlastnú robotu. Pozorne ich počúvajte a kladťe iba také otázky, ktorých odpoveď ste nedostali. Všetko si pre istotu zapisujte, aby vám nič neuniklo. Zostávajte stále v rovine pracovnej, nezachádzajte do súkromnej sféry.
     
  2. Pripravte si „úvodnú“ reč o sebe
    Buďte pripravení na to, že väčšina vašich kolegov sa vás bude pýtať na vás, kde ste naposledy pracovali a aké máte skúsenosti. Ešte v domácom prostredí si môžete pripraviť menší prejav o sebe, ktorý by mal trvať maximálne 30 sekúnd.

    Ak vás v prvý deň nepredstavia všetkým kolegom, urobte tak v okolí vášho pracovného stola. S ostatnými kolegami vás určite zoznámia nasledujúci deň, alebo sa s nimi sami zoznámite počas nových pracovných aktivít.
     
  3. Príďte načas
    Ak máte stanovený čas príchodu o deviatej hodine, radšej si naplánujte príchod do novej práce o 15 minút skôr, aby sa vám náhodou nestalo, že budete meškať. Lepšie prísť skôr, čím ukážete, že vám na práci záleží, ako neskôr a s najčastejšie používaným ospravedlnením, že ste čakali v zápche.
     
  4. Dajte si malý oddych
    Aj v prvý deň v práci je potrebný malý oddych. Je dôležitý na optimalizáciu vašej produktivity. Keďže v prvý deň dostanete do hlavy veľké množstvo informácii, každá z nich sa potrebuje uložiť, iba tak sa vám ich zmestí viac.
     
  5. Usmievajte sa
    Úsmevom nikdy nič nepokazíte. Môžete ním iba nakaziť druhých kolegov, ktorí sa s omnoho väčšou radosťou pristavia u vás, aby sa vám predstavili. Vždy je nákazlivejšie mať dobrú náladu, ako byť zachmúrený počas celého dňa.
     
  6. Choďte na obed s novými kolegami alebo šéfom
    Ak vás prvý deň v práci pozvú vaši kolegovia alebo šéf na obed, neodmietnite ich. Aj keď ste si so sebou priniesli obed, odložte si ho na druhý deň. Prvý kontakt je dôležitý. Aby sa vám potom nestalo, že ak ich odmietnete, druhýkrát vás už nepozvú.

    Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

     
  7. Počúvajte a sledujte prácu kolegov
    Prvý deň v práci by mal byť viac pozorovací. Najdôležitejšie je hlavne počúvanie, aj keď nesúhlasíte s niektorými postupmi v novej práci, nevzpierajte sa, ale prijmite ich za svoje. Ešte budete mať čas na vyjadrenie vášho názoru.
     
  8. Sledujte, ako sa prijímajú rozhodnutia
    V každej spoločnosti sa prijímajú rozhodnutia iným spôsobom a spôsob rozhodovania je odlišný. Vašou úlohou je v prvom rade počúvať a pozorovať, aby ste napríklad neporušili hierarchickú štruktúru. Ak si v prvých dňoch práce nebudete istí, koho máte osloviť, opýtajte sa vášho mentora, ktorý vás oboznámil s prácou a sprevádzal procesom zoznámenia prvý deň.
     
  9. Rozprávajte sa s rovesníkmi
    Možno viac informácii ako od vášho mentora získate od rovesníkov v spoločnosti. Ak ukážete vašu priateľskú povahu, získate si viacerých kolegov, s ktorými si môžete vytvoriť pevnú dôveru. Určite vám radi pomôžu s pracovnými úlohami.
     
  10. Ukážte plné nasadenie
    V novom zamestnaní máte novú šancu začať od začiatku. Všetko si budujete nanovo. Vzťahy s kolegami, vytvárate si nové pracovné návyky a ukazujete pracovné tempo, ako aj pracovnú morálku. Nikdo nevie o vašej minulosti ani o vašich návykoch. Ak chcete niečo zmeniť na vašom štýle práce, teraz je ten najlepší čas.
     
  11. Prepnite si telefón na tichý mód
    Prvý deň v novej práci by ste sa nemali ničím rozptyľovať. Mobilný telefón si preto radšej prepnite na tichý mód. V prípade, ak čakáte dôležitý telefonát, môžete ho zdvihnúť, ale netelefonujte príliš dlho. Osobu na druhej strane linky môžete upozorniť na to, že nemôžete v novej práci telefonovať a že mu zavoláte neskôr.
     
  12. Buďte sami sebou
    Správajte sa prirodzene. Nesnažte sa zapáčiť novým kolegom za každú cenu. Budete mať dosť času ich spoznať v práci, ako aj oni vás.
     
Viac o téme: V Práca Deň Prvý Správanie Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy