5 tipov, ako uspieť počas skúšobnej doby

Prvý kontakt s novými spolupracovníkmi by malo sprostredkovať personálne oddelenie spoločnosti alebo nadriadený.Prvý kontakt s novými spolupracovníkmi by malo sprostredkovať personálne oddelenie spoločnosti alebo nadriadený. Zdroj: thinkstock.com

Zvládli ste to! Prijali vás do nového zamestnania a teraz vás čaká niekoľkomesačná skúšobná doba. Počas nej budete musieť presvedčiť vašich nadriadených, že ste presne tá osoba, ktorú hľadali a potrebovali. Prečítajte si tipy, ako si zvýšiť šance na úspech počas skúšobnej doby.

Skúšobná doba je vhodná nielen pre zamestnávateľa ale aj zamestnanca. Nenadarmo jej základ slova pochádza tvorí sloveso „skúšať“. Počas tohto obdobia „oťukávania“ sa zamestnanec učí nové veci alebo zisťuje, ako je nastavený systém v spoločnosti.

„Zamestnávateľ musí rátať s tým, že nový zamestnanec nebude vedieť všetko hneď od začiatku, všíma si však jeho ochotu a chuť pracovať, čo je základ ďalšieho úspechu,“  hovorí Mariana Lalinská, HR špecialistka spoločnosti Grafton Recruitment Slovakia.

Ak napríklad zamestnanec dostane v skúšobnej dobe pracovnú úlohu, s ktorou si nevie poradiť, mal by sa opýtať svojich kolegov alebo nadriadeného. Dôležité je, aby si daný postup pamätal, neskôr si pracovnú úlohu zautomatizuje. Ak je postup príliš zložitý, najlepšie je si ho zapísať.

„Je normálne, ak sa zamestnanec prvý krát len pozerá,  ako sa daná úloha rieši, aký je interný postup, druhý krát to skúsi už sám a v ďalšej fáze sa len uistí, že danú vec urobil správne,“ vysvetľuje Mariana Lalinská. Ako ďalej hovorí, v skúšobnej dobe preto platí, že zamestnávateľ musí byť na začiatku viac trpezlivý a zamestnanec by sa mal viac snažiť.

Nový zamestnanec sa neoboznamuje iba s novou prácou, ale aj s kolektívom. Prvý kontakt s novými spolupracovníkmi by malo sprostredkovať personálne oddelenie spoločnosti, alebo priamy nadriadený. Buď formou emailu alebo osobného stretnutia.
 

Ako uspieť počas pracovnej doby:

  1. Rozlúčte sa s bývalými kolegami
    Nenechajte za sebou spálenú zem. Dobré vzťahy s bývalými kolegami vám môžu priniesť v budúcnosti veľmi cenné kontakty.
     
  2. Pred nástupom do novej práce sa dôkladne pripravte
    Viete, kde sídli vaša firma a cez ktorý vchod sa do nej dostanete? Vyčistili ste svoje sociálne siete od nevhodného obsahu? Viete, čo si máte do práce obliecť?
     
  3. Urobte dojem počas prvého dňa
    Prekonajte plachosť a začnite komunikovať. Nájdite si spriaznenú dušu, ktorá vám rada pomôže. Možno ňou bude vaša nová šéfka alebo nedávno prijatý kolega, ktorý vás dokáže lepšie pochopiť.
     
  4. Poctivo pracujte, pýtajte sa, priznajte si chybu
    Do práce nemeškajte a na každej úlohe svedomito pracujte. Ak niečomu nerozumiete, nebojte sa opýtať – prvé týždne je to úplne pochopiteľné. V prípade, že spravíte chybu, priznajte sa k nej.
     
  5. Spoznajte firemnú kultúru
    Každá firma má svoje písané a nepísané pravidlá. Tie prvé si naštudujte vo vnútorných predpisoch (kódexe), druhé odpozorujte na svojich kolegoch – ako sa k sebe správajú, čo je a čo nie je povolené?
Viac o téme: Práca Zamestnanie Zamestnanec Nové Doba Skúšobná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Grafton Recruitment Slovakia, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy