Najkritickejšie pracovné dni sú pondelok a utorok

Najkritickejšie pracovné dni sú pondelok a utorok.Najkritickejšie pracovné dni sú pondelok a utorok. Zdroj: thinkstock.com

Počas prvých dvoch pracovných dní dochádza k najväčšiemu počtu pracovných úrazov, ktoré najviac postihujú starších zamestnancov vo veku 50 až 60 rokov. Najkritickejšia je pritom priemyselná výroba a oblasť veľkoobchodu a maloobchodu.

Národný inšpektorát práce (NIP) vlani zaznamenal 8283 registrovaných pracovných úrazov. Tretinu z nich utrpeli ženy, najviac zamestnanci v Trenčianskom kraji.

Úrazy v roku 2013 v najväčšej miere, konkrétne 25,98 %, postihli zamestnancov vo veku od 50 do 60 rokov. Druhú najpočetnejšiu skupinu s 23,64 % tvorili poškodení od 40 do 50 rokov, najmenej zastúpené boli vekové kategórie najmladších a najstarších pracovníkov.

Najrizikovejšími mesiacmi boli minulý rok január, keď sa stalo 10,26 % všetkých úrazov, a október s výskytom 9,43 % prípadov. Spomedzi dní v týždni predstavovali najväčšie riziko úrazovosti pondelok a utorok, ktoré zaznamenali 19,69 % respektíve 18,82 % udalostí.

Z územného hľadiska sa najviac úrazov pri práci stalo v Trenčianskom kraji, nasledovali Bratislavský a Žilinský kraj. Najmenší počet úrazov hlásil inšpektorátu Košický kraj.

Najčastejšími príčinami vzniku úrazov boli vlani pracovné a cestné dopravné priestory ako zdroje pádov osôb (30,83 %), materiál, bremená a predmety (28,29 %) a stroje (11,59 %). Dohromady spôsobili 70,71 % všetkých registrovaných pracovných úrazov. Mohli za ne najmä nedostatky osobných predpokladov na výkon práce a bežné riziko práce, ako aj nedisciplinovanosť zamestnancov spojená s porušovaním predpisov a príkazov riadiacich pracovníkov.

Pracovné oblasti, v ktorých bol najvyšší podiel pracovných úrazov:

  1. Priemyselná výroba (39,32 %)
  2. Veľkoobchod a maloobchod (13,03 %)
  3. Doprava a skladovanie (9,67 %)
  4. Poľnohospodárstvo, lesníctvo, rybolov (6,58 %)
  5. Administratívne a podporné služby (5,38 %)
     
Viac o téme: Práca Úraz Práce Inšpektorát Úrazy Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy