Ženy vykonávajú viac neplatenej práce ako muži: Čím sú staršie, tým je rozdiel výraznejší

Druhá májová nedeľa sa každý rok spája s výnimočným dňom, ktorým je Deň matiek. Myšlienka pravidelných a medzinárodných osláv matiek vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. Deň matiek sa oslavuje po celom svete, no v niektorých krajinách pripadá na iné dátumy.

Matky sú tie najdôležitejšie osoby v našich životoch a mnohí ľudia prehliadajú množstvo práce, ktoré musia každý deň vykonávať. Viacero činností dokonca robia úplne zadarmo. Nie je žiadnym tajomstvom, že ženy vykonávajú viac neplatenej práce ako muži, a to nielen v domácnosti, ale celkovo vo svojom živote. Napríklad priemerný rozdiel medzi platmi mužov a žien (gender pay gap) v Európskej únii je na úrovni 13 %. Pri súčasnom tempe pokroku môže trvať približne 132 rokov, kým sa dosiahne úplná rovnosť.

Ženy pracujú viac bez ohľadu na vzdelanie či zamestnanie

Nová analýza priniesla prekvapujúce výsledky. Ženy vykonávajú viac neplatenej práce bez ohľadu na to, v akom zamestnaní pracujú alebo akú školu vyštudovali. Túto štúdiu vykonala organizácia Oxfam a Inštitút pre výskum ženskej politiky (IWPR). Výsledky sa síce týkajú USA, ale veľmi podobná situácia je aj v Európe a na celom svete. Podľa výsledkov ženy s plným pracovným úväzkom vykonávajú denne 4,9 hodiny neplatenej práce, zatiaľ čo muži len 3,8 hodiny. Pri ženách s iným vzdelaním nebol veľký rozdiel v tomto počte hodín.

Táto nerovnováha môže podľa štúdie obmedziť schopnosť žien napredovať v kariére. Pomáha tiež vysvetliť, prečo ženy zarábajú v priemere 87 centov na každé euro, ktoré zarobia muži. Keďže mnohé ženy zarábajú menej ako ich partneri, často sa rozhodnú pracovať menej mimo domu, aby sa mohli venovať starostlivosti o rodinu a domácnosť.

Pri práci na čiastočný úväzok je tento rozdiel ešte väčší. Ženy podľa výskumu vykonávajú 6,8 hodiny neplatenej práce denne, zatiaľ čo muži iba 2,8 hodiny. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že ženy s čiastočným úväzkom si takúto formu zamestnania vyberajú zväčša kvôli rodinným povinnostiam. 

U starších žien sú rodové rozdiely v odmeňovaní najvýraznejšie

Podľa analýzy oficiálnych údajov Kongresu odborových zväzov (TUC) sa rozdiel v platoch dramaticky zväčšuje po narodení detí. Ženy pracujú zadarmo v priemere 54 dní, čiže skoro dva mesiace. Čo sa týka platov, ide takmer o 15 % rozdiel v odmeňovaní žien a mužov.

Z analýzy údajov Národného štatistického úradu vo Veľkej Británii zase vyplýva, že rodové rozdiely v odmeňovaní sú najvýraznejšie u starších žien. U žien vo veku od 50 do 59 rokov bol rozdiel v odmeňovaní 20,8 %, čo predstavuje 76 dní práce ročne zadarmo. U žien nad 60 rokov bol rozdiel v odmeňovaní vo výške 18,4 %. Najnižšie rozdiely boli evidované v prípade mladších vekových skupín. U ľudí vo veku 18 až 21 rokov je to 0,6 % (2 dni) a u ľudí vo veku 22 až 29 rokov ide o rozdiel 3,9 % (14 dní).

Aj muži by sa chceli starať o domácnosť

Tejto téme sa venoval aj portál Kariéra.sk, ktorý urobil krátky prieskum medzi Slovákmi. Na otázku, či žena patrí do domácnosti, len 14 % respondentov povedalo áno. Približne 10 % opýtaných uviedlo nie a tri štvrtiny ľudí si myslí, že domáce práce by si mali partneri rozdeliť na polovicu.

Z prieskumu portálu Kariéra.sk tiež vyplýva, že len 40 % žien by chcelo fungovať ako žena v domácnosti, kedy partner pracuje a ona sa stará o chod domácnosti. Rovnakú otázku dostali aj muži, pričom viac ako štvrtina opýtaných priznala, že by chceli fungovať ako muž v domácnosti. Ide o vcelku prekvapivé číslo.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy