Kým cvakne spúšť...

návodynávody

Posielate svoj životopis do firmy, v ktorej by ste radi pracovali? Lámete si hlavu nad výberom tej správnej fotografie?

Možno ste vôbec netušili, že výber tej správnej fotografie je jedným prvých predpokladov úspechu, aby vás pozvali na prijímací pohovor.

Vedeli ste, že personalista venuje v priemere 2 minúty každej žiadosti o prijatie do zamestnania. Preto niet divu, že veľkú šancu majú tí, ktorí na priloženej žiadosti pôsobia seriózne a sympaticky.

Pozrime sa preto bližšie na základné pravidlá pri výbere fotografie:

1. Fotografiu prispôsobte konkrétnej firme

Ak sa uchádzate o prácu v konzervatívnej spoločnosti, musí byť taká aj fotografia. Čo sa týka oblečenia zvoľte oblek (páni), alebo kostým (dámy). Ak naopak firma pôsobí navonok otvorene a uvoľnene, môžete si dovoliť neviazanejšiu fotku a zvoliť ležérnejšie oblečenie.

2. Zabudnite na fotoautomaty

Najlepšie je dať sa odfotografovať profesionálnym fotografom, ktorý vás upozorní napr. na strnulý postoj či neprirodzený úsmev. Poprípade si fotografiu môžete urobiť aj doma. Dáva vám to väčšiu možnosť výberu tej správnej fotografie. Nezabudnite však na vhodné pozadie. Aj keď nikto od vás nečaká, že k žiadosti o zamestnanie priložíte umeleckú fotografiu, musíte v každom prípade vedieť za akým účelom snímka vzniká.

3. Fotografia musí byť aktuálna

Aby si mohol personalista urobiť reálny obraz je nevyhnutnou podmienkou, aby priložená fotografia nebola staršia viac jako 2 roky a nemala by byť čiernobiela. Fotografia stará niekoľko rokov môže věci len skomplikovať.


Ak ste už vybrali vhodnú fotografiu nemenej dôležité je, aby ste ju vedeli aj správne použiť:
- ak posielate žiadosť o prijatie do zamestnania emailom priložte fotografiu ako obrázok, alebo ju radšej vložte priamo do životopisu do ľavého či pravého horného rohu.
- Ak posielate žiadosť o prijatie do zamestnania poštou nalepte fotografiu na čistý list papiera, prípadne na vnútornú stranu dosiek, v ktorých všetky dokumenty odošlete. Vhodná nie je ani kancelárska sponka, množstvo takto "pripevnených" fotografií sa pri manipulácii s dokumentmi jednoducho stratí.

Viac o téme: Návody Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy