Sebareflexia

Už Sokrates tvrdil, že sebareflexia je rozumové sebapoznanie, opierajúce sa o psychologické pozorovanie a poskytujúce vedenie, ktoré je hlavnou cnosťou ľudskej činnosti.

Človek totiž koná rozumne a rozvážne, pretože usilovne hľadá a nachádza čoraz jasnejší pojem toho, čo je dobré, spravodlivé a čestné, a keď vie, čo je dobré, i sám sa stáva dobrým, spravodlivým a čestným.

Ak sme schopný premýšľať o sebe a o svojom jednaní, spĺňame jeden z hlavných predpokladov osobného rozvoja. Len ak budeme schopný vnímať svoje skutky, analyzovať ich a učiť sa z nich, budeme svoju osobnosť rozvíjať pozitívnym smerom.

Práca ponúka vhodný priestor ako získať odozvu na svoje jednanie, na to ako vy a vaše chovanie pôsobí na iných. Kolegovia v práci nemusia mať vždy rovnaký názor na vaše jednanie ako vy sám. Mali by ste sa vedieť vyrovnať aj s takouto negatívnou odozvou. Ak by ste neboli prístupný názorom ostatných na vašu osobu, neboli by ste schopný ani ďalej sa rozvíjať.

Schopnosť sebareflexie, teda schopnosť zaoberať sa emocionálnymi a medziľudskými otázkami a nenechať sa nimi odradiť, vyžaduje predovšetkým kritické vnímanie seba samého.
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy