13 najčastejších otázok na pohovoroch a najlepšie odpovede na ne

Pracovný pohovor s potenciálnym zamestnávateľom môže buď naštartovať vašu kariéru alebo definitívne pochovať všetku nádej na vysnívané pracovné miesto. O tom, či uspejete, rozhodujú väčšinou správne zvolené slová a vaše odpovede na kladené otázky.

Personalisti pomocou otázok na pracovnom pohovore často overujú vašu pozornosť, pohotové jednanie, reakcie a schopnosť improvizácie.

Teoreticky sa môžete stretnúť s akoukoľvek otázkou, ale prakticky sa väčšina personalistov zaoberá iba niekoľkými štandardnými, ktoré sa objavujú takmer vždy. Preto je vhodné, nech z vašej strany nie je príprava na pracovný pohovor podcenená, teraz už totiž nemusí byť pre vás nočnou morou. Poradíme vám, ako sa vysporiadať s tými najčastejšími aj najťažšími otázkami, s ktorými sa môžete pri pohovore stretnúť.

Aký môže byť pracovný pohovor a jeho štruktúra otázok?

1. Ako ste sa o pozícii dozvedeli?
Zdanlivo jednoduchá otázka, ktorá ale môže hrať vo váš prospech. Zdieľal pozíciu váš bývalý kolega na Facebooku či LinkedIn, alebo vám odporučil miesto známy či zamestnanec firmy? To všetko sú body pre vás. Pokiaľ ste sa o pracovnej pozícii dozvedeli na serveroch pre hľadanie práce, tiež to povedzte a nezabudnite podčiarknuť, čo vás na ponuke zaujalo.

2. Povedzte nám niečo o sebe.
Táto otázka prichádza často medzi prvými. Dôležité je nehovoriť veľmi dlho. Ideálne sú tak dve, nanajvýš tri minúty. Všetko, čo o sebe poviete, by malo priamo súvisieť s tým, prečo sa hodíte na ponúkanú pozíciu. Odporúčame dôkladne si pred pohovorom prečítať inzerát a všetko, čo sa týka danej pracovnej pozície. Zároveň by ste sa mali skúsiť zamyslieť nad tým, akého človeka firma hľadá, aké by mali mať skúsenosti, aké schopnosti a aké osobnostné charakteristiky.

3. Čo viete o našej spoločnosti?
Je naozaj dôležité, aby kandidát na pracovnom pohovore vedel tieto základné informácie: - aké produkty alebo služby firma ponúka a komu; - kde a ako je možné firemné produkty kúpiť; - aké predajné cesty k zákazníkom využíva firma (predaj na internete, vlastné predajne, predaj cez distribútorov, vlastnú sieť obchodných zástupcov); - koľko má firma v SR zamestnancov a koľko pobočiek; - čo zaujímavé alebo dôležité sa za posledný rok stalo v odvetví, v ktorom firma pôsobí; - kto sú hlavní konkurenti firmy; - ako si firma stojí v danom odvetví vzhľadom na konkurenciu (je lídrom trhu, číslo dva alebo nejaký malý hráč).

4. Aké sú vaše slabé/silné stránky
Ideálne je odpovedať takým spôsobom, aby vaše silné stránky zodpovedali požiadavkám na danú pozíciu. Takže si ešte raz prečítajte popis pozície a zamyslite sa nad svojimi vlastnosťami a schopnosťami. Potom vyberte 3 najdôležitejšie, ktoré priamo súvisia s ponúkanou pozíciou a naučte sa ich stručne a zrozumiteľne predať. Pokiaľ ide o slabé stránky, nikdy nezodpovedajte „žiadne slabé stránky nemám” alebo „žiadne ma teraz nenapadajú”. Odporúčame pripraviť opäť 3 vaše nepodstatné slabiny.

Dajte si pozor, aby ste nespomenuli niečo, čo by naznačovalo potenciálne konflikty s kolegami alebo nadriadenými. Náš tip! Urobte zo svojej slabiny prednosť. Príďte s odpoveďou, v ktorej popíšete, ako na svojej slabine vedome pracujete alebo ako ste ju odbúrali. Napr. „Po povýšení na zložitejšiu pozíciu som mal/a problém s organizáciou svojho času, úlohy sa hromadili a nevedel/a som, čo predtým, ale rozhodol/a som sa s tým bojovať. Prečítal/a som si knihu o time manažmente, články na odborných weboch, niekoľko kníh a absolvoval/a som školenie. A dnes mám svoj čas pod kontrolou a zvládam všetko ľahko.”

5. Ako veľmi stojíte o túto prácu?
Personalisti hľadajú kandidáta, ktorý má naozaj záujem o pozíciu a potrebujú sa uistiť, že nebudú musieť pozíciu znovu obsadzovať za pol či trištvrte roka. Ďalej ich zaujímajú vaše ambície do budúcnosti a záujem o prácu.

Ako teda odpovedať?

„Táto pracovná príležitosť ma veľmi zaujíma. Dôkazom je to, že som dnes tu. Mám na vás ešte pár otázok k pozícii, môžem sa pýtať?”

Tiež nie je na škodu naznačiť, čo by ste v danej firme chceli dosiahnuť a ako by ste sa chceli ďalej rozvíjať.

6. Poviete mi niečo o vašom minulom alebo súčasnom zamestnávateľovi a prečo ste sa rozhodli odísť?
Z odpovede personalisti poznajú, či je váš pohľad na zamestnávateľa pozitívny alebo negatívny. Zaujíma ich skutočný dôvod vášho rozhodnutia opustiť súčasného zamestnávateľa.

Vhodnou odpoveďou je spomenúť to, čo sa vám v zamestnaní páčilo, napr. že tam bol super kolektív spolupracovníkov alebo že vás nadriadený motivoval k samostatnosti a lepším výkonom. Ale aj napriek tomu by ste radi skúsili nové výzvy, nové príležitosti a že máte záujem plniť dôležitejšie úlohy, ďalej sa rozvíjať. Odporúčame sa vyhnúť akémukoľvek negatívnemu hodnoteniu.

7. Aký je váš najväčší pracovný úspech?
Touto otázkou personalisti zisťujú, ako si ceníte sami seba a či ste vo svojej pracovnej kariére už niečo dokázali. Odpovede na túto otázku je vhodné si dopredu starostlivo rozmyslieť a vybrať tie úspechy, ktoré najlepšie zodpovedajú danej pozícii. Uveďte teda, čo bol váš najväčší pracovný úspech, ďalej popíšte, akým konkrétnym spôsobom ste ho dosiahli a zakončite to dôvodom, prečo ho považujete za najväčší úspech vašej doterajšej kariéry.

8. Kde sa vidíte o päť rokov?
Aká by mohla byť vhodná odpoveď? Dáme vám tip, pokiaľ si neviete rady. Napríklad môžete povedať: „Myslím, že by som klamal/a, keby som povedal/a, že plánujem tak ďaleko do budúcnosti. Naučila som sa, že je oveľa dôležitejšie vedieť reagovať na zmeny, než sa držať za každú cenu svojich plánov a cieľov.“

9. Prečo by ste chceli/chceli pracovať v našej spoločnosti?
Personalisti hľadajú takých uchádzačov, ktorí vedia, akú konkrétnu prácu chcú robiť a prečo. Tiež ich zaujíma ich vzťah k firme či k odboru. Tu vám ako vhodná odpoveď poslúžia z domova naštudované informácie o firme a správne aplikované kľúčové požiadavky na pozíciu. Potom všetko zhrňte na základné údaje a vyzdvihnite, čo sa vám fakt na firme páči. Dôležité je ukázať nadšenie a vážny záujem pracovať u konkrétnej spoločnosti. Kľúčové požiadavky na pozíciu je vhodné spojiť so svojimi zručnosťami, skúsenosťami a silnými stránkami. Ak sa napríklad uchádzate o pozíciu na zákazníckej podpore, spomeňte, že radi komunikujete s ľuďmi a milujete riešenie problémov.

10. Prečo by sme si zo všetkých kandidátov mali vybrať práve vás?
Poznať svoju hodnotu je veľmi dôležité. Je to vaša príležitosť sa ukázať a predať vaše kvality. Odporúčame uvádzať konkrétne príklady, v čom vynikáte a aký z toho bude mať zamestnávateľ profit.

11. Ako si predstavujete prácu na ponúkanej pozícii?
Ukážte, že danej pozícii veľmi dobre rozumiete. Ideálne je prísť na pohovor pripravený as veľmi dobrou predstavou, čo dané zamestnanie obnáša - za čo máte hlavné zodpovednosti, aké budete vykonávať pracovné aktivity a ako prebieha bežný pracovný deň. Takýto kandidát je ideálny nielen preto, že sa rýchlo zapracuje, ale je pravdepodobné, že bude svoju prácu dobre zvládať. Personalisti vás testujú, či ponúkanej práci rozumiete alebo nie.

12. Aké očakávate platové podmienky?
Správne odhadnutie čiastky sa odvíja od toho, akú presnú máte predstavu o platoch vo vašom odbore av spoločnosti, kde sa o prácu uchádzate. Na internete je celkom dosť informácií, ktoré vám dobre poslúžia ako vodítko. Pred samotnou odpoveďou nie je na škodu sa opýtať na firemné benefity, ako je napríklad: príspevok na šport, vzdelávanie, stravné lístky, týždeň dovolenky navyše, práca z domu a pod.

13. Chcete sa nás vy na niečo opýtať?
Je takmer isté, že táto otázka padne na konci pohovoru, takže odporúčame túto príležitosť využiť. Vaším cieľom je na pracovnom pohovore pri tejto poslednej zákernej otázke a odpovedi urobiť na personalistu dobrý dojem. Položte mu múdre a relevantné otázky. Vhodné je si pripraviť najmenej tri stručné a ľahko pochopiteľné otázky, napr.:

- Aké hlavné úlohy by som mal/a splniť počas prvého mesiaca?
- Aké výsledky by som mal/a dosiahnuť počas skúšobnej doby?
- Aké máte ciele v oblasti... (doplňte akúkoľvek relevantnú aktivitu pre odbor, na ktorý sa hlásite)

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Pohovor Úspech Otázky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, inwork
 
Staršie správy
Staršie správy