Milé aj nemilé fakty o pracovných pohovoroch

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Mysleli ste si, že spĺňate všetky požiadavky na získanie novej práce, ale nakoniec vám to nevyjde? Nezúfajte, príčina môže byť nie vo vašich schopnostiach, ale aj osobných sympatiách.

 

Fakty o pracovných pohovoroch:

  1. Ľudia majú naučené frázy. Ak napríklad dostanú kontrolnú otázku, či sú tímoví hráči, zrazu nevedia odpovedať.
  2. Veľa ľudí zavádza, len aby získali prácu.
  3. Personalisti majú jasne zadefinované, aký typ človeka hľadajú.
  4. Čím sú kandidáti starší, tým sa viac zamýšľajú nad tým, ako inak/lepšie by riešili predchádzajúci pracovný problém. Mladší kandidáti by nezmenili nič.
  5. Osobné sympatie zohrávajú veľkú úlohu. Kandidát môže mať predpoklady na získanie práce, ale výber nového zamestnanca je z časti subjektívnou záležitosťou.

Čo si pripraviť na pracovný pohovor?

  1. Informácie o spoločnosti
    Informácie sú dostupné z webstránok, brožúr alebo získať informácie od kamarátov alebo známych.
     
  2. Informácie o pracovnej pozícii
    Uložte si alebo si vytlačte inzerát o pracovnom mieste, aby ste si pred pracovným pohovorom mohli prečítať informácie o pracovnej pozícii. Pri väčšom počte reakcií na pracovné pozície by sa vám mohlo stať, že si zmýlite pracovné miesta.
     
  3. Prezentáciu o svojich praktických skúsenostiach a schopnostiach
    Doma si pred sebou samým alebo pred rodinou pripravte krátky monológ o vašich skúsenostiach a schopnostiach. Pospomínajte si aj  na otázky, ktoré ste dostali na predchádzajúcich pracovných pohovoroch od personalistov a pripravte si naň odpovede. Možno ste pri posledných pohovoroch neboli spokojní s vlastnou odpoveďou, ale pri ďalšom pohovore to môžete napraviť.
     
  4. Zoznam praktických skúseností
    Personalisti, konzultanti, či manažéri chcú od vás počuť príklady z praxe. Akým aktivitám ste sa venovali v poslednom zamestnaní, ako ste riešili dané problémy alebo či ste prichádzali do styku s ostatnými kolegami. Aj keď nemáte za sebou pracovné skúsenosti, ale iba brigády alebo stáže, každá pracovná skúsenosť je cenná a počíta sa. Hovorte aj o týchto čiastkových prácach.
     
  5. Platové očakávania
    Na pracovnom pohovore sa otázke o vašej očakávanej výške platu určite nevyhnete. Zistite si pred samotným pohovorom, aký priemerný plat majú ľudia na danej pracovnej pozícii a túto výšku prispôsobte vašich schopnostiam. Svoju cenu nepodceňujte ani zbytočne nenaceňujte.
Viac o téme: Interview Pracovný Pohovor Príprava Fakty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: Assessment Systems

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy