Farby rozhodujú... aj na pracovnom pohovore

Zvoľte vhodnú farebnú kombináciu na pracovný pohovor. Vysielate tým signál o sebe.Zvoľte vhodnú farebnú kombináciu na pracovný pohovor. Vysielate tým signál o sebe. Zdroj: photl.com

Ak prídete na pracovný pohovor, personalisti vás dokážu zanalyzovať aj podľa farebnosti oblečenia. Osemdesiatpäť percent komunikácie totižto prebieha neverbálnou komunikáciou a preto nielen oblečenie, ale aj jeho farba vás dokážu ukázať v inom svetle.

Čím dôležitejší je pre vás pracovný pohovor, o to starostlivejšia by mala byť príprava naň. A nielen odborná príprava, ale aj výber ošatenia. Vedeli ste o tom, že podľa toho, akú farbu oblečenia si vyberiete, od toho môže závisieť váš úspech?

Ako sa oblečiete na pracovný pohovor by malo zodpovedať odvetviu a pracovnej pozícii, na ktorú sa hlásite. Inak sa oblečenie žena, ktorá sa uchádza o prácu v banke a žena, ktorá chce pracovať v administratívnej oblasti. Vhodné je zistiť si, aká je firemná kultúra v spoločnosti a podľa toho zvoliť korporátne farby.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: photl.com
Z psychologického hľadiska farby sprostredkovávajú emócie. Svojim oblečením vysiela človek signál o sebe. Ak sa hlásite na administratívnu pozíciu alebo do štátnej správy, oblečte si na pohovor menej pútavé farby – modrú, hnedú alebo neutrálnu. Biela farba je taktiež vhodná, pretože symbolizuje jasnosť, zodpovednosť a dôveryhodnosť. Ak vás druhá strana uvidí v oblečení tejto farby, podvedome bude mať zafixované tieto asociácie.

Hovorí sa, že muži s červenou košeľou sú vnímaní druhými ľuďmi, že majú vyšší spoločenský status, sú viac atraktívni a zároveň majú vyššiu šancu získať novú prácu. Čo symbolizujú ostatné farby?

Najbežnejšie nosené farby a ich symbolika:

  1. Modrá
    Ak na pohovor prídete oblečení v tmavomodrej farbe alebo v námorníckej modrej, nemôžete touto farbou nič pokaziť. Takáto farba symbolizuje človeka, ktorý má všetko pod kontrolou. Vyvoláva pokoj, stabilitu, dôveru, dôveryhodnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť. Je to farba, ktorou odošlete správu bez jediného slova.
     
  2. Sivá
    Po modrej farbe je sivá druhá najobľúbenejšia farba. Táto farba nepôsobí rušivo na osobu, s ktorou budete mať pracovný pohovor a viac sa bude zameriavať na komunikáciu medzi vami. Sivá farba je tzv. sofistikovaná farba, ktorú môžu využiť ľudia vo svoj prospech.
     
  3. Čierna
    Čierna farba je tzv. veliaca farba a predstavuje autoritu. Čierna zároveň symbolizuje smútok a preto ju používajte veľmi opatrne. Ak ju vhodne skombinujete s inými kusmi oblečenia alebo doplnkami (kravata, šatka), nebude čierne oblečenie pôsobiť veľmi rušivo.
     
  4. Červená
    Červená farba je výrazná a silná farba. Väčšinou je spájaná s energiou, vášňou, túžbou, silou a zároveň agresiou. Druhí ľudia veľmi reagujú na túto farbu, preto ju používajte iba striedmo, aby ste nevyslali nesprávny signál smerom k personalistovi alebo manažérovi.
     
  5. Biela
    Biele košele a blúzky sú stávkou na istotu. Odošlete tým signál o jednoduchosti, čistote, presnosti a ochote.

Získať prácu v dnešnom svete nie je jednoduché. O prácu bojuje omnoho viac ľudí, ako tomu bolo pred krízou. Dajte si preto záležať, aby ste na pracovnom pohovore zažiarili. Svojim oblečením a farebnosťou oblečenia dávate „nemé“ vyhlásenie o tom, kto ste. Výber správnej farby posilní váš prvý dojem.

Viac o téme: Interview Farby Farba Pracovný Farebnosť Oblečenie Pohovor Kostým Sako
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: career-advice.monster.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy