7 oblastí sebadôvery vo vašom živote, na ktoré by ste nemali zabúdať

Žijeme v hektickej dobe, ktorá nás často núti byť v jednom veľkom kolotoči. Ranné vstávanie do zamestnania, popritom nám v mysli prebieha nekonečný monológ o tom, čo všetko nás čaká v práci, na čo nesmieme zaručene zabudnúť po príchode domov, ani sa nenazdáme a máme tu opäť večer.

Nezostáva nám čas premýšľať nad tým, čo od života vlastne chceme. Prečo to nespraviť hneď? Zastavte sa na okamih a pokúste sa hlbšie zamyslieť nad sebou. Ak by ste mali ohodnotiť úroveň vašej sebadôvery v každej zo siedmych oblastí vášho života na stupnici od 1 do 10, koľko bodov by ste dosiahli? Hranica desať bodov značí maximálnu sebadôveru, a tým pádom aj spokojnosť s vašim aktuálnym životom. Jeden bod vyjadruje nízku sebadôveru a je znamením, že v danej oblasti pociťujete určitú frustráciu.

Fyzický stav

Zamyslite sa nad svojim zdravotným stavom, kondíciou, fyzickou aj psychickou pohodou. Patríte medzi ľudí, ktorí ráno vyskočia z postele plní elánu, s presvedčením, že zvládnu všetky prekážky, ktoré im prídu do cesty a ešte im aj zvýši energia na množstvo ďalších vecí? Alebo sa budíte s obavami, čo všetko sa môže pokaziť počas dňa? Cítite sa zdravý, alebo vás trápia časté zdravotné ťažkosti?

Odpovedzte si na otázku: Čo všetko môžem spraviť, aby som sa cítil lepšie a uviedol svoj život do psychickej a fyzickej harmónie?

Intímny život

Zamyslite sa nad svojim partnerským životom. Prináša vám život s partnerom, manželom/manželkou pocit radosti? Vysoká sebadôvera v tejto oblasti značí, že ste vo vzťahu spokojný, prípadne ak nemáte partnera, ste napriek tomu šťastný.

Následne si položte otázku: Aké kroky môžem podniknúť, aby sa náš vzájomný vzťah zlepšil?

Rodina

Aký máte vzťah s rodičmi, súrodencami, deťmi a príbuznými? Cítite podporu zo strany rodiny? Môžete byť pri nich uvoľnený a zabudnúť na akúkoľvek pretvárku? Aká vysoká je vaša sebadôvera pri jednaní s jednotlivými členmi rodiny?

Zamyslite sa nad sebou: Dokážem zmenou svojho prístupu prispieť k zlepšeniu rodinných vzťahov?

Medziľudské vzťahy

Vystupujete v spoločnosti sebavedomo, alebo by ste sa skôr radili medzi „sivé myšky“? Nachádzajú sa vo vašom okolí osoby, na ktoré sa viete spoľahnúť? Patríte medzi spoločenský typ, ktorý pravidelne vyhľadáva spoločnosť priateľov, alebo uprednostňujete samotu?

Stačí si uvedomiť jednú vec: Či už sú to vzťahy doma, v práci alebo medzi priateľmi, je potrebné mať v blízkosti niekoho, komu môžete dôverovať.

Zamestnanie

Spĺňa aktuálne zamestnanie všetky vaše predstavy? Poskytuje vám dostatočný priestor na realizáciu? Do akej miery ste spokojný so svojim pracovným zaradením, vzťahmi na pracovisku a šancami na povýšenie?

Priestor pre otázku: Môžem s kľudným svedomím povedať, že práca ktorú aktuálne vykonávam ma maximálne napĺňa, alebo ju považuje len za spôsob, ako zarobiť peniaze na nevyhnutné náklady?

Finančná situácia

Cieľom nie je živiť túžbu po väčšom bohatstve, ale zhodnotenie reálneho stavu, v ktorom sa aktuálne nachádzate. Ste schopný finančne zabezpečiť seba a svojich blízkych? Nakoľko ste presvedčený, že dokážete zvládnuť svoju finančnú situáciu a do akej roviny sa cítite byť finančne zaistený s peniazmi, ktorými disponujete?

Skúste sa zamyslieť komplexne: Mám nastavený životný štandard primerane k svojmu príjmu a dokážem žiť šťastný a plnohodnotný život?

Zmysel života

Ľudia s dostatočnou zdravou sebadôverou sú presvedčení, že ich život má cenu a zmysel. Snažia sa ho prežiť naplno, byť nápomocní druhým bez toho, aby očakávali nejakú odmenu. Tešiť sa z každého dňa a výziev, ktoré im neustále prichádzajú do cesty. Neprepadnú pocitu frustrácie pri prvom zakopnutí a neskĺznu do stereotypu bezduchého prežívania zo dňa na deň.

Skúste si položiť jednoduchú otázku: Čo osobne robím preto, aby bol svet okolo mňa lepším?

„Odvaha neznamená, že nemáte strach, ale že ho dokážete prekonať.“ Mark Twain

Sebadôvera je ako puzzle, každučký kúsoček predstavuje jednu oblasť vášho života a spolu dotvárajú celok. Základom úspechu je nadobudnúť rovnováhu vo všetkých oblastiach, len tak si môžete vybudovať zdravú sebadôveru.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy