Toto je príčina vášho nešťastia: Prestaňte si ubližovať ešte dnes!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Hľadáte si prácu či ste už dlho nezadaní? Najhoršie, čo môžete v podobnej situácii urobiť, je po neúspešnom pohovore alebo nevydarenom rande podľahnúť frustrácii a vyčítať si vlastnú neschopnosť. Prestaňte sa karhať, trestať a donekonečna rozoberať príčiny vášho nezdaru. Jednoducho skoncujte s negativizmom voči svojej osobe.

Emma Seppäläová, vedecká riaditeľka Standfordského centra pre výskum a vzdelávanie súcitu a altruizmu, vo svojej novej knihe "The Happiness Track" tvrdí, že radosť zo života je neočakávanou cestou k úspechu. Taktiež zdôrazňuje úskalia sebakritiky ako aj podstatu súcitu so sebou samým. Seppäläová priznáva, že slovo „súcit“ môže vyznievať mäkko a nevedecky, no zároveň poukazuje na  rastúcu skupinu výskumov, ktorá naznačuje, že pokiaľ ide o profesionálny rast, vzťah so samým sebou je rovnako dôležitý ako vzťahy s ostatnými.

Ak ste voči sebe zlomyseľní vždy, keď sa vám niečo nepodarí, jednoducho si dláždite cestu k ďalšiemu neúspechu. Pokiaľ ste k sebe láskaví, máte väčšiu šancu, že v budúcnosti dopadnete oveľa lepšie. Súcit k sebe samému si môžete nacvičiť jednoduchým spôsobom. Zachovajte sa k sebe rovnako, ako by ste sa správali ku kolegovi či priateľovi, ktorý zlyhal.


Prečítajte si tiež: Psychológovia radia, ako ovládať iných: 10 neuveriteľných trikov, ktorými dosiahnete, čo chcete​


„Namiesto nadávania  a odsudzovania, ktorým by ste zúfalstvo svojho priateľa len prehĺbili, ho počúvate s porozumením. Potom ho povzbudíte a pripomeniete mu, že chyby sú normálne,“ píše Seppäläová.

Psychologička Kristin Neffová zistila, že súcit so sebou samým má tri zložky, ktoré si časom a pravidelným opakovaním  osvojíte a celý proces a vám bude zdať prirodzený:

  • Prejavte láskavosť zapojením sa do pozitívneho vnútorného dialógu. Napríklad si povedzte: „Je v poriadku, že sa to nepodarilo. Neznamená to, že som zlý alebo neschopný v tom, čo robím.“
  • Pochopte, že každý robí chyby a situácia, v ktorej ste sa ocitli je úplne normálna.
  • Hoci to je ťažké, buďte pozorní a vedomí svojich negatívnych i pozitívnych pocitov, no nepodliehajte im. Skúste sa povzbudiť slovami: „Viem, že sa nachádzaš v ťažkej situácii a mrzí ma, že sa trápiš.“

Pravidelným nácvikom ″sebasúcitu“ podľa Seppäläovej získate rad biologických a psychologických výhod ako napríklad nárast celkovej pohody či menší výskyt pocitov úzkosti a depresie. Takisto sa dokážete rýchlejšie spamätať v stresových situáciách – psychológovia túto vlastnosť nazývajú odolnosť.

Seppäläová zdôrazňuje, že nie vždy dokážete ovplyvniť  okolnosti, v ktorých sa nachádzate. Nemôžete sa vrátiť v čase a zachrániť nevydarený pohovor či rande, čo však urobiť môžete, je zmeniť spôsob, akým reagujete a schopnosť poučiť sa zo situácie.


Mohlo by vás zaujímať: Psychológovia objavili liek na lenivosť: Koniec zaháľania, hravo dokončíte, čo treba​


„Keď sa budete zhadzovať, naučíte sa trochu,“ vysvetľuje. Pokiaľ však k sebe budete pristupovať ako ku kolegovi či priateľovi, teda sa budete snažiť identifikovať , čo ste spravili zle a hľadať spôsoby ako sa zlepšiť, naučíte sa skutočne veľa a pomôže vám to v raste.

Vyskúšajte niektorú zo stratégií, ktoré Neffová opisuje vo svojej knihe:

  1. Zbavte sa negatívneho uvažovania
    Namiesto výčitiek a zhadzovania sa zamerajte na príčiny pochybenia a skúste na nich popracovať.
  2. Napíšte si list
    Prestavte si, že píšete priateľovi, ktorý spravil rovnakú chybu ako vy. Váš náhľad na situáciu sa určite zmení a zlosť nahradí porozumenie.
  3. Vymyslite si súcitnú frázu
    V náročných situáciu skúste hnev nahradiť chlácholivou frázou ako napríklad: „Toto je moment utrpenia. Utrpenie je súčasťou života.  V tejto chvíli smiem byť k sebe láskavý. Smiem si poskytnúť súcit, ktorý potrebujem.“
  4. Vytvorte si zoznam vďačnosti
    Každý deň si spíšte päť vecí, za ktoré ste vďační. Ak chcete postúpiť, skúste pridať päť osobných úspechov.
Viac o téme: Neúspech Úspech Sám Psychológ Nespokojný Seba Úspešný Sebe Negatívny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy