Potrebujete zmeniť svoj život či urobiť dôležité rozhodnutie? Vieme, kto vám pomôže

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Kouč je človek, ktorý vie položiť správne otázky, správnym ľuďom a v správnom čase. Má rád spoločnosť a je s ľuďmi úzko prepojený. Taktiež musí byť dobrým psychológom. Dokáže počúvať, načúvať a čítať medzi riadkami. Máte takéhoto človeka vo svojom okolí? Ak áno, považujte to za šťastie, pretože vás dokáže motivovať v živote. V pracovnej, ale aj súkromnej oblasti.

Kouč dokáže rozvíjať vašu kreativitu, myslenie i fantáziu

Už Albert Einstein vedel, že fantázia je dôležitejšia ako poznanie. Kouč vám pomôže usporiadať si myšlienky, nápady a tým zlepšiť  kvalitu života. Potrebujete urobiť dôležité rozhodnutie? Chcete zmeniť životný štýl? Kouč je presne tá osoba, ktorá vás dovedie na správnu cestu.

Takmer všetci  koučovia si svoje metódy chránia, no vy máte jedinečnú príležitosť nahliadnuť pod pokrievku.  Pri ich práci je možné, a v určitých prípadoch žiaduce, používať rôzne pomocné testy, akými môžu byť: test temperamentu, test osobnosti, test motivačnej orientácie, test emočnej inteligencie a podobne. Tieto testy môžu byť rôzne, každý kouč ich môže používať podľa svojich možností, vzdelania a vedomostí. Vynikajúcou pomôckou je pre kouča vykonať napríklad test GPOP alebo MBTI. Tieto testy dokážu ušetriť čas aj energiu, ktorú by kouč a koučovaný zisťovali pre získanie základných informácií o prejavoch správania koučovanej osoby.

Každý odborník má svoje metódy

Kouč používa niekoľko metód. Napríklad metódu psychickej podpory, ktorá je nevyhnutnou súčasťou koučingu. Podpora je zabudovaná do samotného procesu koučovania. Avšak kouč môže naučiť koučovaného ako rozpoznať včas, že potrebuje psychickú podporu a ako si ju sám poskytne, čo je veľmi dôležitá schopnosť pre spokojný život. Zároveň je psychická podpora veľmi dôležitá pre upevnenie vzťahu. Pri poskytovaní podpory sa buduje vzťah kouča a koučovaného.

Ďalšou metódou je empatické alebo umocnené počúvanie. Ten, kto chce počúvať, musí utíšiť najprv seba a plne sa sústrediť na koučovanú osobu. Počúvanie sa pritom nedeje len ušami, ale vníma kompletne celého človeka, jeho gestikuláciu, prejavy správania, emócie, motoriku.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Čo je to komplexné počúvanie?

Komplexné počúvanie znamená, že kouč vníma klienta, počúva ho, pamätá si súvislosti, prejavuje záujem (teda napríklad reaguje na emócie klienta – malý úsmev opätujeme úsmevom a podobne). Zároveň klient musí mať pocit, že o neho má kouč úprimný záujem, respektíve, že má záujem o vyriešenie jeho problému.

Dôležitosť komplexného počúvania vám priblížime v príbehu. Istý muž prišiel do dediny a kládol dedinčanom rovnakú otázku: „Ktorá je najlepšia cesta do vedľajšej dediny?“ Pravdu hovoriaci odpovedali, že horská cesta cez skalu. Klamári odpovedali, že tiež horská cesta cez skalu.

Muž bol z týchto odpovedí zmätený a vydal sa na cestu. Keď prišiel do cieľa, vyhľadal najmúdrejšieho človeka a rozpovedal mu svoje skúsenosti. Chcel vedieť, ako je možné, že dostal rovnakú odpoveď od pravdu hovoriacich a aj od klamárov. Najmúdrejší človek mu povedal, že pravdu hovoriaci hovorili pravdu a klamári klamali. Len pravdu hovoriaci si ho všímal a klamár odpovedal vo všeobecnosti. Najlepšia cesta vedie cez rieku. Preto klamár klamal a povedal inú. Ale pravdu hovoriaci nemohol povedať o ceste cez rieku, lebo videl, že muž nemal čln. Mal somárika, ktorý by ho cez hory v poriadku previedol. Takže vlastne hovorili pravdu, pretože by mal náročnejšiu cestu so somárikom cez rieku a bez člna.

Príbeh veľmi pekne vystihuje metódu koučingu, aktívne (umocnené) počúvanie, kde musia ísť  bokom všetky predsudky, unáhlené závery, selektívne vnímanie informácií, nesprávne interpretácie a kouč musí počúvať koučovaného na veľmi vysokej úrovni sústredenosti.

Viac o téme: Pomoc Poradňa Rozhodnutie Zmena Kouč Langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: coaching-poradna.sk/Silvia Langermann; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy