Sú ženy lepšími šéfkami?

zaujimavostizaujimavosti

Len málo žien je zrodených pre vedúcu činnosť. Tie však vo výslednom efekte ďaleko prekonávajú rovnocenných mužov.

Ženy disponujú úplne inými kvalitami ako muži a práve to ich robí výnimočnými. Sú vytrvalejšie, pracovne poctivejšie, flexibilnejšie, riešia problémy kolektívne, lepšie a trpezlivejšie načúvajú a väčšinou sú aj oveľa usilovnejšie. Preto je nesprávne vyžadovať od žien rovnaké spôsoby vedenia ako u mužov.

Len málo žien je zrodených pre vedúcu činnosť. Tie však vo výslednom efekte ďaleko prekonávajú rovnocenných mužov. Dokážu si ľahšie získať kolektív na svoju stranu, majú omnoho väčšiu podporu a ich podriadení sú v práci viac nasadení a prirodzene poslušní. Emotívne ženské prvky majú však aj svoje nevýhody. Veľmi časte je ich časté stotožnenie sa s riešeným problémom, čo pri neúspechu môže vyvolávať až hysterické reakcie.

Medzi hlavné fenomény, ktoré bránia ženám naplno sa pracovne presadiť patria:

  • Nedôvera spoločnosti o skutočný záujem ženy o prácu. Tento predsudok pramení zo skutočnosti, že množstvo žien ešte z minulosti považuje zamestnanie za sociálne zabezpečenie. Zamestnávatelia si často kladú otázku ako sa žena dokáže vyrovnať s materstvom a inými sociálnymi problémami. Preto u nás pretrváva určitá pracovná diskriminácia žien.
  • Nutnosť zladiť zamestnanie ženy s jej primárnou biologickou úlohou, materstvom.
Ak žena pracuje u súkromného zamestnávateľa často sa stáva, že nie je ochotný po polročnom, aj keď úspešnom pôsobení ženy, platiť veľa mesiacov za ňu nemocenské a poisťovacie dávky. Jeho hospodárska situácia mu to často nedovoľuje.

Žena, ktorá sa rozhodne vykonávať svoje zamestnanie s plným nasadením, musí sa postarať o usporiadaný chod svojej domácnosti a o svoje deti. Na západe je veľmi rozšírené využívanie služieb opatrovateliek a vychovávateliek. Aj keď slovenské ženy začínajú čoraz viac využívať ich služby, snažia sa hlavne využívať pomoc životného partnera a starých rodičov. Nechcú aby ich dieťa vychovával niekto cudzí. Preto je pre ženu tak veľmi dôležité rodinné zázemie.

Dúfajme, že žien vo vedúcich funkciách bude u nás pribúdať. Dosiahnu to však len vlastnou snahou a presvedčivým úsilím. Držme ženám palce!
Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy