Dajte si na ne pozor: Nebezpečné myšlienky, ktoré vám bránia nájsť si skvelú prácu

Predtým ma práca bavila, ale teraz už veľmi nie, prevážili menej zaujímavé úlohy. Alebo je práca fajn, ale dali nám nového šéfa a hneď od začiatku bolo jasné, že nie sme rovnaká krvná skupina. Tak prežívam a predstavujem si, aké by to bolo, keby... Prečo si to ale len predstavovať? Zmenu má každý vo svojich rukách. Musí pre ňu ale niečo urobiť. A zaplašiť myšlienky, ktoré ho od nej zrádzajú.

Už som tu veľmi dlho a ušiel mi vlak

Niektorí ľudia chcú ísť stále za lepším a skúšajú stále niečo nové. Či už je to krém na opaľovanie, lektor angličtiny, alebo práca. Potom sú aj ľudia, ktorí zostávajú verní. Krému, lektorovi, zamestnávateľovi. Na to, aby niečo zmenili, ich musí postrčiť veľmi silný impulz. A pokiaľ nepríde, sami nič nemenia. Možno, že časom ich spokojnosť pomaly slabne. A vo chvíli, keď je takmer na nule, sa im zdá, že už je príliš neskoro na to, aby niečo zmenili. Pokiaľ ide o prácu, v hlave im beží slučka: Veď som tu už sto rokov. Kde ma teraz vezmú? Skoro celý život robím to a to a nič iné neviem. To už dnes nebude nikomu stačiť.

Radšej to neskúsim, čo keby to nevyšlo
Také myšlienky nás väčšinou udržujú v stave akejsi zmierenosti s tým, že človek síce nie je príliš spokojný, ale inde by aj tak nemal šancu, tak čo. Je to pohodlné, ale málo uspokojujúce. Niekedy môže ísť aj o obranný postoj: Keby som začal/a rozosielať svoje CV a nikde by ma nevzali, potvrdili by sa mi moje chmúrne vyhliadky. Takto existuje aspoň malá nádej, že mám ešte na pracovnom trhu šancu. Lenže tú dotyčný nikdy nevyužije, aby sa nepotvrdilo, že... je to začarovaný kruh. Niekedy si vyrábame neuveriteľné myšlienkové konštrukcie, aby sme nemuseli čeliť niečomu, o čom sa domnievame, že nám to bude nepríjemné.

Teraz nie je na zmenu čas
Pravda je, že doba je zložitá. Lenže éra, kedy sa zdalo všetko nekonečne stabilné, je zrejme preč. Vždy si človek nájde niečo, čo bude považovať za riziko a čo ho bude odrádzať od zmeny zamestnávateľa. Navyše napriek najrôznejším udalostiam je pracovný trh stále v situácii, keď trvá zvýšený dopyt po nových zamestnancoch. Takže doba je na zmenu zamestnávateľa naopak veľmi vhodná.

Zbytočne nečakajte
Je zaujímavé, že v podobných úvahách, ktoré nás odrádzajú od zmeny, môžeme pretrvávať roky. A je to škoda. Keby nás vyhodili, museli by sme si prácu hľadať rovnako; inú možnosť by sme nemali. Tak prečo to neurobiť už vo chvíli, keď sami cítime, že zmena by nám prospela?

Mnohokrát sme písali o tom, že hľadanie práce je proces, ktorý chce úsilie, trpezlivosť a aj trochu komunikačnej obratnosti. Dá sa to zvládnuť. Na začiatku je nutné napísať životopis. Keď sa zamyslíte, prídete na to, že viete veľa vecí a máte dostatok praxe, na ktorej sa dá stavať. Stačí to len šikovne poskladať do CV.

Hlavné je komunikovať
Potom je ale nutné začať ho rozosielať a reagovať na inzeráty. Ubráňte sa pilovaniu životopisu do nekonečna. V jednej chvíli je potrebné svoje dielko pustiť do sveta. Potom uvidíte, čo sa bude diať. Nečakajte, že raz odpoviete na inzerát a je ruka v rukáve. Bude to chcieť trochu času a trpezlivosti. Ale reakcie skôr či neskôr prídu. Tiež pohovor je vec, na ktorú sa dá pripraviť, a tým zvýšiť svoju šancu na úspech.

Musíte ale začať komunikovať s inými zamestnávateľmi. Bez toho sa vaša kariéra z miesta neodpichne. Sami uvidíte, že už samotné sledovanie toho, čo vám môžu ponúknuť inde, vás môže nabiť potrebným optimizmom. Že na to nemáte? Nie, pokiaľ si nedodáte odvahy, nevystúpite zo svojej komfortnej zóny a neskúsite to. Môžete jedine získať.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy