Vysoké platy a životná úroveň: Švajčiarsko a práca v krajine

Švajčiarsko zavádza kvóty obmedzujúce počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny.Švajčiarsko zavádza kvóty obmedzujúce počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny. Zdroj: thinkstock.com

Švajčiarsko zavádza kvóty obmedzujúce počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny. Ročne prichádza do krajiny okolo 70-tisíc imigrantov a ich počet by mal rapídne klesnúť na 8-tisíc.

Jeden z najvyspelejších štátov sveta, s nízkou nezamestnanosťou a vlastnou suverenitou. Takto by sa dalo charakterizovať Švajčiarsko, ktoré nie je súčasťou Európskej únie. Jeho občania v referende odmietli vstup do EÚ aj z obavy pred stratou tradičnej švajčiarskej neutrality. Podobná situácia nastala aj v prípade, kedy jej obyvatelia v referende vyjadrili svoj názor na zavedenie kvót pre cudzincov. Tesná väčšina Švajčiarov tak rozhodla, že ich štát privrie dvere pred prisťahovalcami a obmedzí imigráciu.

Vo Švajčiarsku sa ročne usadí v priemere 70-tisíc ľudí zo zahraničia, uvádza agentúra AFP. V minulom roku to bolo až 80-tisíc imigrantov. Ich počet by mal radikálne klesnúť. Hovorí sa o čísle 8-tisíc osôb ročne, pričom horná hranica musí byť stanovená vo švajčiarskej ústave. Podľa zákona tak musia urobiť do troch rokov.

Pokiaľ nie je stanovená horná hranica imigrantov do krajiny, má väčšina občanov z 500-miliónovej EÚ voľný prístup na švajčiarsky pracovný trh. Dnes tvoria cudzinci v Európskej únii až 45 percent zamestnancov, ktorí pracujú najmä vo farmaceutickom, chemickom a potravinárskom priemysle. Z oblasti služieb vyniká predovšetkým finančný sektor a cestovný ruch.

Občania Slovenska môžu pracovať vo Švajčiarsku, pokiaľ získajú povolenie na prácu na základe pracovnej zmluvy alebo majú dostatočné finančné zabezpečenie a sú zdravotne poistení.

Prvé kroky pri vstupe do krajiny:

  1. Vo Švajčiarsku je povolený voľný pohyb osôb po dobu kratšiu ako 3 mesiace.
  2. Do 8 dní od príchodu do krajiny ste povinní zaregistrovať sa na kantonálnom úrade podľa miesta pobytu. Pri zápise budete potrebovať doklad o ubytovaní alebo nájomnú zmluvu, platný identifikačný doklad, potvrdenie o zdravotnom poistení, dokument o občianskom stave (sobášny list) a pracovnú zmluvu.
  3. Akúkoľvek zmenu je taktiež potrebné nahlásiť do 8 dní.
  4. Ak plánujete zostať v krajine viac ako 3 mesiace, je možné získať povolenie podľa rôznych stupňov (B, C, EC ...). Podrobnejšie informácie získate na stránke bfm.admin.ch.
  5. Čo najskôr by ste si mali založiť účet v niektorej z miestnych bánk.

Hľadanie práce

  • Prácu si môžete hľadať prostredníctvom viacerých pracovných portálov alebo portálov Európskych služieb zamestnanosti Eures.sk.
  • Životopis a motivačný list sa vyžaduje zaslať v jednom zo štátnych jazykov (nemecký, francúzsky, taliansky, rétorománsky). V niektorých spoločnostiach akceptujú aj životopis v anglickom jazyku.

Pracovné podmienky

  1. Švajčiarsko nemá v súčasnosti zákonom stanovenú minimálnu mzdu. Výška platu sa odlišuje v závislosti od odvetvia, dosiahnutého vzdelania a regiónu.
  2. Maximálny týždenný pracovný čas je podľa zákona 45 hodín. Platí to pre priemyselných robotníkov, pracovníkov v kanceláriách, technických pracovníkov a pracovníkov v oblasti maloobchodu a predaja. Limit pre všetkých ostatných pracovníkov je maximálne 50 hodín v týždni.
  3. Nadčasy v práci sú možné do výšky 25 % nad stanovený týždenný pracovný čas.
  4. Skúšobná doba je maximálne 3 mesiace.
  5. Dovolenka je platená. Mladší ako 20 rokov majú 5 týždňov dovolenky, starší ako 20 rokov 4 týždne.
  6. Výška daní z príjmu je odlišná v jednotlivých kantónoch. Platia sa tiež kantonálne a mestské dane.

Pozrite si pracovné ponuky zo Švajčiarska, ktoré nájdete na pracovnom portáli Kariéra.sk.

 

Viac o téme: Švajčiarsko Práca Hľadanie práce Pracovné podmienky Podmienky práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy