Hľadanie práce v zahraničí: Írsko

Ak sa rozhodnete uplatniť sa na trhu práce v Írsku, nebudete to mať ľahké.Ak sa rozhodnete uplatniť sa na trhu práce v Írsku, nebudete to mať ľahké. Zdroj: thinkstock.com

Ak sa rozhodnete uplatniť sa na trhu práce v Írsku, nebudete to mať ľahké. Írsko má 8. najvyššiu nezamestnanosť v Európskej únii. Počet nezamestnaných bol v júni tohto roka podľa európskeho štatistického úradu Eurostat 10,7 percent. Ale, ak ste sa rozhodli pre túto krajinu, pomôžeme vám, kam majú viesť vaše prvé kroky.

 
  1. Po príchode do krajiny
    Na vstup do Írska potrebujete iba platný občiansky preukaz, alebo cestovný pas. Ako občania Slovenska sa k pobytu nepotrebujete registrovať na imigračnom úrade, avšak musíte požiadať o PPS číslo (Irish Personal Public Service Number) na Department of Social Protection. Vašou ďalšou povinnosťou je otvoriť si bankový účet a požiadať o „Certificate of Tax Credits“ vyplnením formulára Form 12A a zaslať ho daňovému úradu.
     
  2. Práca v krajine
    Prácu si môžete začať hľadať prostredníctvom verejného portálu jobseeker.fas.ie. Všetci občania SR majú v Írsku rovnaké práva ako írski občania v oblasti platových a pracovných podmienok. Zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť zamestnancovi písomne podmienky zamestnania (zmluvu) do dvoch mesiacov odo dňa nástupu do zamestnania.

Pracovné podmienky v Írsku

  1. Minimálny vek pre prácu je 16 rokov.
  2. Osoba mladšia ako 18 rokov smie pracovať nie viac ako 40 hodín týždenne alebo 8 hodín denne.
  3. Výška minimálnej mzdy je 8,65 eur na hodinu.
  4. Daň zo mzdy odvádza zamestnávateľ podľa systému PAYE (Pay As You Earn – platíš ako zarábaš). Aby ste si overili, či sa vaša daň od začiatku vyrubuje správnym spôsobom, musíte zamestnávateľovi poskytnúť PPS a požiadať o certifikát daňových odpisov (Certificate of tax credits). Slúži na to formulár 12A (Application for Certificate of Tax Credits and Standard Rate Cut-Off Point), ktorý zašlete na daňový úrad. Daň sa obyčajne platí z prvej výplaty. Závisí však od výšky mzdy a daňových odpisov. Pre slobodnú osobu je sadzba dane 20 percent z prvých zarobených 32 800 eur a 41 percent pre všetky zárobky nad 32 800 eur.
  5. Sociálne poistenie PRSI (Pay Related Social Insurance) je povinný platiť každý zamestnanec. Jeho výška taktiež závisí od výšky príjmu a triedy.
  6. V Írsku môžete rozbehnúť vlastné podnikanie. Nepotrebujete na to žiadne povolenie. Nezabudnite si iba preštudovať právne predpisy.
Viac o téme: Írsko Zahraničie Hľadanie práce Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy