7 základných chýb, ktoré robia mladí hľadači práce

Prvotní hľadači práce robia často tie isté chyby.Prvotní hľadači práce robia často tie isté chyby. Zdroj: thinkstock.com

Mladí hľadači práce majú po škole obrovskú výhodu oproti ľuďom so skúsenosťami, ale s negatívnym postojom k hľadaniu práce. Absolventi škôl sú plní entuziazmu a nádeje, že im za každými dverami ponúknu zaujímavú a dobre platenú prácu. Jediná vec, v čom majú najväčšiu konkurenčnú nevýhodu, sú ich skúsenosti. Teda skôr neskúsenosti.

 

Sedem najväčších chýb, ktoré robia  čerství absolventi škôl:

  1. Iba práca na plný pracovný úväzok
    Hľadači práce vylučujú akúkoľvek možnosť, že by sa zamestnali na polovičný úväzok. Nerozmýšľajú  nad možnosťou nabrať za akúkoľvek cenu cenné skúsenosti a  veria si,  že vysnívanú prácu skôr či neskôr nájdu. Ak chcú čerství absolventi zobrať iba takú prácu, ktorá bude spĺňať ich požiadavky, mali by sa viac poobzerať okolo seba. Nehľadá nikto z vašich známych alebo kamarátov posilu do pracovného tímu? Opýtajte sa ľudí, s ktorými ste v kontakte.
     
  2. Úzkoprofilové hľadanie
    Najčastejšie absolventi škôl sa  zameriavajú na hľadanie práce podľa odboru, ktorý vyštudovali. Nepripúšťajú si možnosť, že by pracovali v podobnom odvetví a takýmto spôsobom prichádzajú o ďalšie zaujímavé možnosti.
     
  3. Zameraný na seba
    Čerství absolventi škôl sú počas pracovného pohovoru veľmi zaujatí  sami sebou. Za dôležité pokladajú prezentovať sa v čo najlepšom svetle. Rozprávajú o sebe, o tom, čo všetko sa naučili alebo na akých projektoch pracovali počas štúdia. Zabúdajú pritom na jednu dôležitú vec a to, pýtať sa zamestnávateľa, čo ich v novej práci čaká a čo sa od nich vyžaduje.
     
  4. Oblečenie ako na večierok
    Oblečenie je prostriedok, podľa ktorého ľudia vnímajú ostatných a berú ich vážne. Aj keď je človek čerstvým absolventom a čaká ho prvý alebo druhý pracovný pohovor v živote, mal by si uvedomiť, akým spôsobom chce zapôsobiť na druhých ľudí. Inšpirujte sa článkom na KarieraInfo.sk: Oblečte sa na pracovný pohovor podľa stylistky!
     
  5. Nevýrazný entuziazmus
    Entuziazmus sa najviac prejavuje u mladých ľudí. Tí sa dokážu veľmi rýchlo nadchnúť novým veciam, ale zároveň svoju nechuť vedia dať tiež patrične najavo. Na pracovnom pohovore je entuziazmus veľmi dôležitý. Ak opis pracovných činností nie je podľa vašich predstáv, nemusíte sa pretvarovať, môžete poďakovať za rozhovor, slušne odôvodniť váš nezáujem a odísť. Ale na druhej strane, ak vás pozícia nadchla, dajte to vedieť a prejavte vaše nadšenie.
     
  6. Najdôležitejší je plat
    Podľa tohto hesla sa riadi viacero absolventov škôl. Pracovné pozície nerozlišujú podľa pracovnej náplne, ale podľa výšky platu. Je však odmena za prácu dostatočnou alternatívnou šťastného života v práci?
     
  7. Konzervatívne hľadanie práce
    Absolventi škôl majú dostatok vedomostí zo školských lavíc, ale menej vedomostí z reálneho života. Ich hľadanie práce je ovplyvnené zaužívanými metódami, o ktorých sa dopočuli – cez pracovné portály, pracovné agentúry alebo na veľtrhoch práce. Samozrejme, aj to sú výborné možnosti, ako si nájsť prácu. Ak však viete, že chcete pracovať v jednej zo spoločností, pretože sa vám páči jej činnosť, oslovte ľudí priamo z firmy. Iba pozor na to, aby sa váš životopis dostal do správnych rúk.
Viac o téme: Hľadanie Práce Absolvent Chyby Absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Businessinsider.com; Mashable.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy