Ako funguje hľadanie ľudí na Facebooku

Až 65 percent recruiterov využíva Facebook na hľadanie ľudí.Až 65 percent recruiterov využíva Facebook na hľadanie ľudí. Zdroj: Jan Zemiar

Na sociálnej sieti Facebook vás vidí možno viac ľudí, než koľkých máte medzi svojimi priateľmi. Nevidíte, koľko „neviditeľných“ očí vás sleduje. Iná situácia je na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn, kde si môžete pozrieť vašich „nasledovníkov“, ktorí vzhliadli váš profil.

Až 65 percent recruiterov využíva Facebook na hľadanie ľudí. Keďže sociálnu sieť využíva 63 percent registrovaných užívateľov, je si z čoho vyberať. Štúdia ABCs of Facebook recruiting priniesla informáciu, že na Facebooku sa nachádza až 83 percent ľudí, ktorí využívajú aj pracovnú sociálnu sieť LinkedIn, ktorá je medzi recruitermi považovaná za dôveryhodnejšiu.

Vyhľadávaním špecialistov na sociálnych sieťach sa zaoberá aj Grafton Recritment, ktorý oslovujú kandidátov, ktorí primárne nehľadajú prácu, v prípade dobrej ponuky sú však ochotní prácu zmeniť. Do akej miery však ovplyvňuje výber kandidáta jeho účet na sociálnej sieti Facebook?

„Veľmi záleží od pozície, firmy a nastavenia ich výberového procesu. Môže sa stať, že ak si personalista nie je istý a nevie sa rozhodnúť medzi 2 kandidátmi, môže si tento spôsob vybrať ako doplňujúci. Preto naozaj odporúčame vyvarovať sa ,,spoločensky nevhodných alebo príliš odvážnych fotografii,, a taktiež nevhodných výrokov smerom k súčasnému zamestnávateľovi pripadne náplni práce ako napríklad „odratávam sekundy kedy mi skončí pracovná doba“ či  „dnes som v prací zase nič nerobil a šéf si to ani nevšimol“. Je totiž veľmi veľa užívateľov sociálnych sieti, ktorí si svoje profily nechránia a majú ich verejne prístupné,“ povedala Ivana Kubašková, marketing specialist Grafton.

Fakty, prečo sa oplatí byť a vyhľadávať ľudí na Facebooku
 

  1. Facebook umožňuje spojiť sa s potenciálnymi kandidátmi
    Zároveň poskytuje výborný prehľad pre recruiterov o živote a správaní sa kandidátov.
     
  2. Kto nie je na Facebooku, neexistuje
    Sociálnu sieť využíva až 1,23 miliardy ľudí na svete. Z nich až 63 percent navštevuje Facebook každý deň a 71 percent patrí do skupiny dospelých ľudí. Zaujímavosťou je, že priemerný vek užívateľov na Facebooku je 41 rokov.
     
  3. 757 miliónov ľudí sa prihlási na Facebook každý deň
    Spoločnosti, ktoré vyhľadávajú ľudí, využívajú platenú reklamu na sociálnej sieti.
     
  4. 55 percent zamestnávateľov si myslí, že je potrebné, aby mali ľudia záujem pracovať pre spoločnosť
    Až 60 percent zamestnávateľov referuje svojim známym a rodine, že do firmy hľadajú nových ľudí.
     
  5. Zloženie špecialistov na Facebooku
    5,6 mil. manažérov
    9,8 mil. administratívnych pracovníkov
    8 mil. obchodníkov
    3,2 mil. zdravotníkov
    2 mil. ľudí pracujúcich v obchode a poskytujúcich služby
    3 mil. absolventov
Viac o téme: Sieť Výskum Hľadanie Štatistika Sociálna Kandidáti Facebook Ľudí Uchádzači
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy