Využite leto a splňte si sen o práci

Bez práce je momentálne každý siedmy ekonomicky aktívny Slovák. Firmy však začnú od septembra obsadzovať pracovné pozície.Bez práce je momentálne každý siedmy ekonomicky aktívny Slovák. Firmy však začnú od septembra obsadzovať pracovné pozície. Zdroj: photl.com

Až 84 percent Slovákov si myslí, že nájsť si v dnešných časoch prácu nie je ľahké. Niet sa im prečo čudovať, nakoľko bez práce je aktuálne každý siedmy ekonomicky aktívny Slovák. My vám ponúkame návod, ako zapracovať na tom, aby ste mali prácu.

 

V Bratislavskom kraji je podiel nezamestnaných najnižší a dosahuje úroveň 6 %. Predžujúce sa rady nezamestnaných sa ale nevyhli od vypuknutia krízy v roku 2008 ani tomuto regiónu. Najvyššia miera nezamestnanosti trápi dlhodobo predovšetkým Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj, v ktorých je bez práce každý piaty ekonomicky aktívny obyvateľ.

Dobrá rada: Nie je na škodu urobiť si prehľad o firmách, ktoré pôsobia vo vašom regióne či okrese a pravidelne sledovať ponuku ich voľných pracovných miest. Môžu byť medzi nimi napríklad komerčné banky, obchodné reťazce či mobilní operátori.

Na Slovensku sa v posledných rokoch udomácnil i pojem „znevýhodnení uchádzači o prácu“. Nájdeme medzi nimi predovšetkým čerstvých absolventov stredných a vysokých škôl, nezamestnaných evidovaných na úradoch práce dlhšie ako 1 rok, či uchádzačov vo veku nad 50 rokov. Z celkového počtu nezamestnaných predstavujú viac ako dve tretiny.

Dobrá rada: Nevzdávajte sa a chopte sa príležitosti. Nie všetky pracovné ponuky si vyžadujú 5 rokov praxe či vek do 40 rokov. Odoslaním životopisu to ale nekončí. Uchádzač by po jeho odoslaní mal zostať v strehu, nakoľko telefonát od budúceho zamestnávateľa ho môže zastihnúť kedykoľvek a kdekoľvek. V prípade pozvania na pohovor si zvoľte vhodné oblečenie, buďte pripravení odpovedať, ale sa aj pýtať. Nikdy neočierňujte bývalého zamestnávateľa, aj keď ste sa s ním „nerozišli v dobrom“.

Nájsť si prácu nie je med lízať, ale ani hľadať ihlu v kope sena. Hoci práve letné mesiace si často nechávame na oddych a relax, odborníci ich považujú za ideálne na hľadanie si práce. Práve letné mesiace sa vyznačujú nižšími úrovňami nezamestnanosti v rámci každého kalendárneho roka. Je to predovšetkým z dôvodu existencie sezónnych prác.

Dobrá rada: Aj keď sa vám nepodarí zamestnať sa ešte počas leta, využite prázdninové mesiace na sledovanie pracovných ponúk. Po prvom polroku prehodnocujú firmy svoje výsledky či stratégie a práve prázdninové mesiace využívajú na hľadanie vhodných uchádzačov na pracovné pozície so septembrovým termínom nástupu.

Práca nám zabezpečuje pravidelný príjem a v konečnom dôsledku určuje aj našu životnú úroveň. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnanca síce vlani prekročila 800 eur, avšak reálne, teda po očistení o rast cien tovarov a služieb, zaznamenala medziročný pokles. Dnes je totiž vyjednávacia pozícia Slovákov ohľadom platov slabšia. V podmienkach vysokej miery nezamestnanosti mnohí uprednostňujú udržať si prácu aj za cenu nezvyšovania platu. Slovenskí zamestnanci v prieskumoch síce deklarujú dôležitosť platu, ale pre mnohých z nich je často dôležitejšia pracovná atmosféra či príjemní kolegovia.

Dobrá rada: Plat je síce alfou a omegou, no firmy ponúkajú svojim zamestnancom aj rôzne iné a často veľmi zaujímavé benefity. Pri prezeraní pracovných ponúk ich neprehliadnite, prípadne sa na ne na pohovore nezabudnite spýtať. Okrem finančných odmien sa môže jednať o dni dovolenky navyše, teambuildingové aktivity, zľavy vo vybraných prevádzkach či nadštandardnú lekársku starostlivosť. Banky ponúkajú napríklad aj výhodnejšie čerpanie bankových produktov.     

Chcete sa zamestnať v oblasti bankovníctva? Využite jednu z pracovných ponúk, ktoré ponúka PB PARTNER.

Viac o téme: Banka Práca Hľadanie Práce Článok PR Poštová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poštová banka

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy