5 krokov k vysnívanej kariére

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Nájsť zaujímavú prácu je riadna fuška. Ak nechcete donekonečna čakať na pracovnú ponuku, nechajte si poradiť, ako si nájsť prácu o polovicu rýchlejšie.

Viete, že v priemere trvá dva až tri mesiace, kým si nájdete nové zamestnanie? Ak patríte k rizikovým skupinám, môžete sa trápiť ešte dlhšie. Často viac ako šesť mesiacov. Tento čas sa dá skrátiť na polovicu! Ukážeme vám, prečo vaše bežné postupy pri hľadaní práce nefungujú.

Predstavte si, že ste personalista. Prídete ráno do práce a v e-mailovej schránke vás čakajú desiatky životopisov. Ako si vyberiete budúceho kolegu? Na základe vzdelania, praxe, šarmu, odporúčania, či sympatií? Prezradíme vám, kedy si personalista vyberie práve vás.

"Stačí, keď personalistom uľahčite prácu. Dajte im vedieť, že ste výnimoční. Z niektorých životopisov by podstatné informácie nevyčítal ani Sherlock Holmes. Pátranie nie je náplňou práce personalistov a hľadačov talentov, " hovorí Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

Dôkladne si zanalyzujte, čo chcete ponúknuť „na predaj“ a čo má personalista „kúpiť“. Potom tieto informácie zhrňte tak, aby ste personalistu presvedčili, že prijať práve vás je výhra v lotérii. Máte na to približne prvých päť minút pracovného pohovoru. Ak sa vám to za ten čas nepodarí, máte smolu a kolobeh nekonečného hľadania práce máte opäť pred sebou.

Mnohým uchádzačom nevonia spôsob, akým sa robia výbery nových ľudí. Prekáža im „systém“, strácanie času pri príprave životopisu, či motivačného listu, aj „nezmyselné otázky“ na pohovoroch. Patríte k nim aj vy?  Hľadanie práce vám to určite neuľahčí. Uvedomte si, že takéto sú pravidlá hry. Ak sa im nedokážete prispôsobiť, začnite podnikať a možno z vás bude druhý Bill Gates. Potom môžete ukázať všetkým, že výbery sa dajú robiť aj inak. Pokiaľ chcete byť zamestnancom, pravidlá určuje zamestnávateľ.

Pre tých, ktorí vedia, že hľadanie práce je náročná cesta, na ktorú sa treba dôkladne pripraviť, CD 5 krokov k vysnívanej kariére, im pomôže dopracovať sa k vysnívanej práci.

Prezradíme vám 5 krokov, vďaka ktorým skrátite čas hľadania práce na polovicu:

  1. Zadefinujte si akú prácu hľadáte
    Ak nedokážete opísať prácu, ktorú hľadáte dvoma vetami, nie ste pripravení ponúknuť vaše schopnosti potenciálnemu zamestnávateľovi. Uistite sa, že viete, čo ponúkate pracovnému trhu vy. Vychádzajte z vašich silných stránok, znalostí, osobnosti a preferencií.

  2. Zistite, aké sú vaše možnosti na trhu
    Až 70 percent pracovných ponúk sa podľa prieskumov nikdy nedostane medzi pracovné inzeráty. Existujú mnohé iné možnosti, ako sa o pracovných ponukách dozvedieť a ako na ne reagovať tak, aby ste boli pozvaní na pohovor.

  3. Pripravte si všetky dokumenty
    O tom, ako napísať životopis alebo motivačný list sa už napísalo veľa. Ako sa však odlíšite od uchádzačov s podobnými skúsenosťami a zručnosťami? Ako zistíte, aké referencie o vás poskytuje váš bývalý zamestnávateľ? Ako uvediete vaše úspechy v práci, keď máte pocit, že žiadne veľké neboli? Aké hobby uvediete, aby ste dali najavo svoje silné stránky?

  4. Pripravte sa na pracovný pohovor
    K
    valitne pripravených uchádzačov prichádza na pohovor menej ako 20%. Čítajte v inzeráte „medzi riadkami“ a dokážete identifikovať väčšinu otázok, ktoré vám personalista položí. Príprave na každý pracovný pohovor venujte minimálne 2 hodiny. Nepôjdete tak na pohovor iba „skúšať šťastie“, ale budete ho mať vo vlastných rukách.

  5. Predajte sa na pracovnom pohovore - môžete mať výbornú kvalifikáciu, ale pokiaľ ju neviete predať, je to akoby ste ju vôbec nemali. Vaše odpovede prispôsobte konkrétnemu druhu pohovoru. Personalista má 4 základné ciele a vy 4 základné úlohy, ktoré vás delia od vašej práce snov.
Viac o téme: Kariéra Ivana Recruitment Vysnívaná Exact Brutenic
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Exact Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy