V stredu o účinnosti protikrízových opatrení v zamestnanosti

trhtrh

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal na stredajšie rokovanie vlády predložiť správu o plnení opatrení týkajúcich sa zásobovania Slovenska zemným plynom.

Vláda by mala v stredu rokovať o komplexnom vyhodnotení účinnosti prijatých opatrení vlády pre riešenie dopadov globálnej hospodárskej a finančnej krízy v oblasti zamestnanosti. Ako sa uvádza v materiáli, v období od 1. marca do 30. septembra tohto roka bolo prostredníctvom nových aktívnych opatrení na trhu práce prijatých 2 314 žiadostí na vytvorenie alebo udržanie 45 430 pracovných miest, resp. zamestnanosť uchádzačov o zamestnanie v celkovej dohodnutej sume finančných prostriedkov vo výške 24,95 mil. eur. Zo strany zamestnávateľov je stále najväčší záujem o príspevok na podporu udržania zamestnanosti. Uvedeným opatrením bolo podporené udržanie takmer 42 tis. pracovných miest v celkovej v dohodnutej sume 13,7 mil. eur. Priemerná výška finančných prostriedkov na udržanie jedného pracovného miesta predstavuje sumu 328 eur. Najmenší záujem prejavujú uchádzači o zamestnanie o príspevok na podporu samostatnej zárobkovej činnosti a o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov a obchodovania s nimi.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal na stredajšie rokovanie vlády predložiť správu o plnení opatrení týkajúcich sa zásobovania Slovenska zemným plynom. Dodávka zemného plynu pre potreby Slovenskej republiky je podľa správy zabezpečená na základe 20-ročnej dlhodobej zmluvy medzi spoločnosťou SPP, a.s. a ruskou spoločnosťou Gazprom Export ako hlavným dodávateľom zemného plynu pre potreby slovenského trhu. Okrem objemov plynu skladovaných v zásobníkoch plynu na nadchádzajúce zimné obdobie v objeme 1 350 mil. metrov kubických SPP 5. októbra 2009 uzavrel diverzifikačné zmluvy o dodatočných dodávkach plynu, ktoré by mali byť k dispozícii pre potreby slovenského trhu v čase krízy. Ide o zmluvy o výpomocných dodávkach plynu so spoločnosťou E.ON Ruhrgas, a to na obdobie 10 rokov.

Súčasťou rokovania vlády má byť aj správa o zavedení eura a jeho dopadoch na slovenskú spoločnosť k 30. septembru tohto roka. Vplyvy finančnej krízy na slovenské hospodárstvo sú podľa materiálu podstatne silnejšie ako vplyvy zavedenia novej meny od úvodu tohto roka. Pozitíva eura by však ekonomika Slovenska mala pocítiť v strednodobom horizonte. Aj napriek tomu, že komplexné analýzy vplyvu novej meny na ekonomiku bude podľa správy možné vykonať až v horizonte niekoľkých rokov, je už možné identifikovať niektoré pozitívne vplyvy, a to predovšetkým v oblasti kurzovej stability a stability na dlhopisovom trhu. "Slovensko má aj vďaka vstupu do eurozóny najlepší kreditný rating spomedzi krajín Visegrádskej štvorky a najnižšie náklady na financovanie vládneho dlhu," uvádza sa v správe.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy