Chcený skorší návrat do zamestnania z materskej dovolenky a neodporúčanie zamestnávateľom

trhtrh

Ste na rodičovskej dovolenke, chcete sa vrátiť do zamestnania o rok skôr ako vyprší čas rodičovskej dovolenky, avšak zamestnávateľ Vás nechce zobrať skôr, lebo nemá pre Vás prácu a došlo aj k organizačným zmenám? Je to správne?

Návrat z rodičovskej dovolenky do zamestnania je potrené zvážiť vzhľadom na avizované organizačné zmeny u zamestnávateľa. Zamestnankyňa, ktorá je na rodičovskej dovolenke ako aj osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky sú v ochrannej lehote, počas ktorej platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa. Až po skončení ochranne lehoty môže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b), za predpokladu, že sú splnené podmienky podľa § 63 ods. 1 písm. a) a b), t.j. zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku a ak pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej päť rokov, má nárok na odstupné v sume najmenej trojnásobku jej priemerného mesačného zárobku.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Osamu Uchida
 
Staršie správy
Staršie správy